Доступність посилання

ТОП новини

США – Тайвань - Китай


США – Тайвань - Китай

Прага, 25 квітня 2001 – Західні газети коментують вівторкову домовленість між Сполученими Штатами і Тайванем про достави американської зброї. Угода дозволить обновити застарілий тайванський флот, проте не передбачає достав найновішої військової технології, як раніше було передбачено. Оглядачі розцінюють відмову США продати Тайваневі найновіші радарні системи і протиракетні установки, як небажання Вашінгтона поглиблювати кризу у взаєминах з Пекіном. Однак, з огляду на політичне і військове протистоянння між США й Китаєм в регіоні Південної Азії, яке, на думку спостерігачів, може найближчим часом поглибитися, Сполучені Штати не повинні залишати напризволяще свого довголітнього союзника Тайвань.

Коментатор газети «Вашінгтон пост» Курт Кемпбелл пише з цього приводу, що Тайвань залишається важливим партнером США в регіоні, тому Вашінгтон повинен підтримувати тісніші контакти і взаєморозуміння із тайванським військовим керівництвом. Знаючи про можливості і дії Тайваню у кризових ситуаціях, веде далі коментатор, Сполучені Штатти можуть відповідно планувати власні кроки. Крім того, розширення контактів між військовими обох країн допоможе збудувати взаємодовір’я між сторонами.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті аналізує зустріч цього тижня у Вашінгтоні міністрів фінансів і голів центральних банків країн великої сімки, тобто індустіально найрозвиненіших країн Заходу. Газета передбачає небезпеку, що нинішня нарада може перетворитися в «діалог глухих», особливо коли ідеться про існуючі розбіжності між США і Європейським союзом. На думку газети, переговори повинні проходити на спокійному дипломатичному рівні, а не через меґафони, тобто в агресивних тонах. Нинішня нарада представників великої сімки, пише на закінчення газета «Файненшл таймс», повинна стати не лише зустріччю міністрів, банкірів та офіційних осіб, а й нагодою для зближення поглядів.

Інша британська газета «Ґардіян» містить коментар свого оглядача Джонатана Фріланда, в якому автор відзначає сто днів президента США Буша на його посаді гострою критикою. Свого часу, як зазначає автор, багато людей не бачили особливої різниці у майбутній політиці США у випадку перемоги у президентських виборах Буша чи Ґора. Нині, тобто після ста днів президентства Буша, веде далі автор, можна переконатися в помилковості цього погляду. Адміністрація Буша зайняла чітко праві позиції. Далі автор наводить конкретні кроки Буша у цьому напрямку. Він відмовився від так званого Кіотського протоколу, який зобов’язує США значно скоротити виробництво продукції, пов’язаної з викидами в атмосферу двоокису вуглецю, що викликає глобальне потепління. Він закликає також до розбудови потужніших ядерних електростанцій. У зовнішній політиці, як вважає коментатор, Буш спричинився до відновлення напруження з Росією і Китаєм. Коли ідеться про напруження у взаєминах з Пекіном, то автор особливо наголошує на вівторковій угоді про достави американської зброї Тайваневі. На думку автора, Буш припинив відлигу у взаєминах між Південною і Північною Кореями для виправдання реалізації своєї сміховинної програми національної протиракетної оборони. Після ста днів президентства Буша автор явно шкодує, що той здобув перемогу у виборах завдяки або радше з вини кандидата від американської партії зелених Надера, який не віддав своїх голосів віце-президентові Ґору. Наступного разу, як сподівається на закінчення коментатор, американські ліві повинні би згуртуватися навкола одного кандидата.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG