Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР пропонує новий саркофаг для Чорнобиля


ЄБРР пропонує новий саркофаг для Чорнобиля

Прага, 25 квітня 2001 — Європейський банк реконструкції і розвитку сподівається найближчим часом офіційно укласти угоду з Україною про проект нового захисного укриття над вибухлим 1996 року реактором Чорнобильської атомної електростанції.

Енергоатом України вже дав на початку місяця неофіційну згоду з технічними планами нової захисної будівлі над четвертим чорнобильським енергоблоком — і, за словами президента Європейського банку реконструкції і розвитку Жана Лем’єра, на офіційне укладення угоди з Україною чекають дуже скоро.

«Наскільки я знаю, було зроблено великий поступ, і хоча рішення ще остаточно не ухвалено, до цього вже дуже близько, – сказав Жан Лем’єр на вівторковому засіданні правління Банку в Лондоні. – Процес іде дуже добре».

Йдеться про проект, обраний із десяти концепцій, який передбачає збудувати поруч зі зруйнованим реактором видовжений металевий купол розмірами в 260 на 120 метрів і висотою в 100 метрів. Потім його мають пересунути на постійне місце над четвертим енергоблоком — таким чином планується зменшити дози опромінення й небезпеку, що випливає з висотної праці над самим реактором, для будівельників.

Якщо проект вартістю в понад 700 мільйонів доларів буде схвалено остаточно, на його будівництво буде оголошено міжнародний тендер — і, як очікують, значну роль у його втіленні мають відіграти саме українські фірми.

Нове безпечне ізоляційне укриття — так називається конструкція — має на меті захистити реактор і нинішній бетонно-металевий «саркофаг» над ним від дальшого руйнування і водночас не допустити потрапляння назовні радіоактивних речовин.

Як каже віце-президент Європейського банку реконструкції і розвитку Йоахим Янке, який відповідає за фінансування програм ядерної безпеки, до 90 відсотків радіоактивних речовин у зруйнованому енергоблоці й досі перебувають усередині нинішнього саркофага — який тим часом уже руйнується під впливом погодних умов, і нещодавній ремонт не врятує його надовго; можливе руйнування його викинуло б в атмосферу нову хмару радіоактивних речовин.

«Те, що ще є там усередині, – говорить Йоахим Янке про високорадіоактивну начинку четвертого енергоблока під саркофагом, – перебуває в ризикованому становищі, бо нинішнє укриття будували поспіхом. Воно розвалюється й іржавіє — це просто видно, коли підійти ближче. До нього потрапляє вода, і є небезпека зараження ґрунтових вод. Увесь реґіон Києва з багатьма мільйонами людей отримує питну воду з тих самих вод», — каже віце-президент Європейського банку реконструкції і розвитку, — що пов’язані з водоносними пластами попід Чорнобилем.

Новий купол над четвертим енергоблоком не матиме жодних підпор — це полегшить майбутнє вивезення з нього радіоактивних відходів, а в перспективі й демонтування реактора. Як повідомляє Банк, цей проект є водночас і найефективніший із погляду будівництва, і найдешевший для перекриття такого великого простору.

Крім того, просувається й здійснення інших чорнобильських проектів: швидко йде будівництво сховищ для понад 20 тисяч відпрацьованих паливних стрижнів і для рідких радіоактивних відходів. А минулого місяця Європейський банк реконструкції і розвитку схвалив додатково надати 3 мільйони євро на створення мережі залізниць навколо електростанції, якими радіоактивні відходи перевозитимуться до нових сховищ.
XS
SM
MD
LG