Доступність посилання

ТОП новини

Кримський журналіст звернувся за захистом до Європейського суду з прав людини


Кримський журналіст звернувся за захистом до Європейського суду з прав людини

Симферополь, 26 квітня 2001 - Адвокат засудженого в Керчі в грудні 2000 року кримського журналіста Сергія Потаманова Олександр Гнєздов подав офіційну скаргу до Європейського суду з прав людини. Про це він повідомив на прес-конференції, яку у Сімферополі провів Комітет з моніторингу свободи преси в Криму.

За словами О.Гніздова, його клієнту “не було надано можливості отримати кваліфікований захист у суді”, чим порушено цілу низку положень Європейської конвенції з прав людини. Сам Сергій Потаманов, який до арешту і засудження працював редактором районної радіостанції “Фенікс” у Ленінському районі Криму, визнав рішення суду “несправедливим”. Каже Олександр Гнєздов: (*)

- Верховний Суд Криму не звернув уваги на докази, які представлено захистом і, як я вважаю, безпідставно засудив вашого колегу до 5 років позбавлення волі. Як я говорив, у нього п’ятеро дітей, тож на кожного він отримав по одному року позбавлення волі, - заявив адвокат засудженого журналіста.

Тим часом представники Комітету з моніторингу свободи преси в Криму кажуть, що є “чимало підстав вважати, що засудження місцевого журналіста стало результатом його незручної для властей журналістської і правозахисної діяльності”. Кримські журналісти сподіваються, що суперечливий вирок суду в порядку нагляду опротестує прокурор АРК Олександр Доброріз. Саме до кримського прокурора звернувся зі скаргою адвокат Олександр Гнєздов. Далі – надія тільки на Європейський Суд.

Сергія Потаманова 18 грудня 2000 року було засуджено на 5 років позбавлення волі. Керченський міський суд визнав його винним за статтями 222 ч.1 (придбання і зберігання боєприпасів), 89 ч.2 (знищення державного майна шляхом підпалу), 206 ч.2 (злісне хуліганство), 84 ч.1 (розкрадання шляхом зловживання службовим становищем). Асоціація вільних журналістів Криму і Комітет з моніторингу свободи преси в Криму тоді ж закликали Верховний суд АРК переглянути цей вирок журналісту. Однак 30 січня 2001 р. Судова колегія Верховного Суду Автономної Республіки Крим з кримінальних справ залишила вирок без змін.

У рідному Ленінському районі Сергія Потаманова знають як неспокійну і конфліктну людину. Він займався не тільки журналістською, але й правозахисною діяльністю, із місцевою владою, правоохоронними і судовими органами у нього завжди були складні стосунки. Схоже, саме за це Потаманов і поплатився. Поки що журналісти не змогли домогтися справедливого розгляду його справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG