Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина пробує виробити певну систему пріоритетів щодо Сходу й Заходу


Угорщина пробує виробити певну систему пріоритетів щодо Сходу й Заходу

Будапешт, 26 квітня 2001 - Своєчасні зовнішньополітичні реверанси офіційного Будапешта в бік Європейського Союзу на Заході й України – на Сході дають підстави говорити оглядачам про спроби вироблення Угорщиною певної системи пріоритетів щодо цих країн. Однак, які з них є більш нагальні, а які ні – останнім часом сказати важко. Розвиток посткомуністичних економік країн центральної Європи, зокрема польської, свідить про те, що народногосподарські інтереси країни часто превалюють над ситуаційними політичними.

Як відомо, польський уряд всього два роки тому був на межі впровадження віз з Україною, проте утримався від цього кроку, зважаючи на значні збитки від скорочення «економічного» туризму з України. Тим часом Словаччина, як знаємо, автоматично продублювала рішення своєї сусідки Чехії, відгородившись від України візовим режимом. І що з того вийшло? Як заявив недавно міністр закордонних справ Анатолій Зленко під час візиту до Братислави, Україна зацікавлена у спрощенні візового режиму зі Словаччиною. Це визнають і словаки. Адже запровадження віз, за словами президента Рудольфа Шустера, також боляче вдарило по словацькій економіці.

Ніби все доволі зрозуміло. Українська народна мудрість з цього приводу зауважує, що людина воліє мати близького доброго сусіду, ніж далекого брата. Угорці ж звикли казати про базарні справи так: не біда, коли покупець часто розплачується дрібним філером, гірше, коли тобі рідко вкидають форинта. Інакше кажучи, радше сяка-така синиця в руках від торгівлі з біднішими сусідами, ніж перспектива перехопити захмарного журавля з торговою емблемою «Європейський Союз». Минулого тижня міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні, перебуваючи з офіційним візитом у Києві, пообіцяв не впроваджувати для українців візи. Проте, не минуло й тижня, як у Європарламенті посол Угорської республіки в країнах ЄС Ендре Югас заявив, що з приєднанням його країни до Шенгенської угоди Будапешт буде готовий запровадити візовий режим з Україною і Югославією, все ж сподіваючись, що на той час відпаде така потреба щодо Румунії.

Як повідомили місцеві газети, зовнішньополітичний комітет Європарламенту оцінив підготовку Угорщини до вступу в Європейську спілку як сприятливу. Відповідаючи на запитання, чи шенгенські зобов’язання Угорщини не викличуть проблем в етнічних громадах за кордоном, Ендре Югас зазначив: «Було б добре, якби Євросоюз позначив – який угорський кордон стане зовнішньою межею ЄС». Він припустив вірогідність впровадження віз для українських і югославських громадян (до чого Угорщина вже готова), але водночас угорська влада намагатиметься незручності, спричинені таким рішенням, довести до мінімуму. Знавці тонкощів дипломатичної гри натякають, що для збереження іміджу Угорщини в очах її західних партнерів і в інтересах України найкращим виходом із двозначної ситуації було б те, якби післявізове послаблення тривало якнайдовше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG