Доступність посилання

ТОП новини

25 квітня ввечері по телефону з Брюсселя Секретар РНБО України Євген Марчук дав спеціальне інтерв’ю Радіо Свобода напередодні голосування у Верховній Раді щодо уряду Віктора Ющенка


25 квітня ввечері по телефону з Брюсселя Секретар РНБО України Євген Марчук дав спеціальне інтерв’ю Радіо Свобода напередодні голосування у Верховній Раді щодо уряду Віктора Ющенка

Прага, 25 квітня 2001 - Мар’яна Драч ― Пане, Марчук, Ваш прогноз, що станеться 26 квітня у Верховній Раді України?

Євген Марчук ― Важко прогнозувати… Я майже три дні відсутній в Україні, але я думаю, що ситуація дуже непроста у парламенті, далекувато зайшло. І є деякі ніші, які створюються, що нібито на все може вплинути президент, це тоді, коли кон’юнктура моменту якось диктує таку ситуацію, а в дійсності - це не так; що є політичні структури у парламенті, які можуть домовитися і вирішити у ту, чи іншу сторону. Тому такі міфи, на жаль, які за різних обставин з’явилися, вони, з одного боку, одним служили, як надія, що, можливо, це допоможе їм вирішити своє питання, а іншим - свої там аргументи…

Тому я зараз не взявся б прогнозувати завтрашнє голосування, але я більше схиляюся до того, що ситуація може завтра проявитися таким чином, що у парламенті може бути даний старт до нової кризи. А голосування може бути для В. Ющенка поганим.

Мар’яна Драч ― Оглядачі за кордоном говорять про те, що можлива відставка уряду Віктора Ющенка буде втратою для Заходу і розвитку демократії в Україні і, одночасно, перемогою для проросійських сил. Говорять, що новий український прем’єр обов’язково більше орієтуватиметься на Кремль. Як Ви оцінюєте такі прогнози?

Євген Марчук ― Такі побоювання є, але я не схиляюся до такого варіанту. Багато буде залежати, по-перше, від того, хто буде новим прем’єром. Друге, все-таки, президент буде задавати коридор концептульного характеру. Третє, рівень уже нашої європейської інтеграції та співпраці з Заходом, не тільки з НАТО, а й з ЄС та іншими європейськими структурами набрав уже серйозної динаміки і зупинити його буде дуже непросто, навіть, якщо хтось і захоче. А четверте, альтернативна якась політика російсько чи західно-векторна, вона зараз вже не буде мати сили. Тут з Росією треба, дійсно, покращати спіпрацю, тому, що там запустили дуже багато проблем, які треба вирішувати і, доречі, покращуючи співпрацю з Росією ми розв’яжемо собі багато в чому руки для того, щоб більш динамічно займатися співпрацею і взагалі розвитком наших відносин з європейськими структурами.

І ще … Я не драматизував би ситуацію до такої глибини. Тому, що, ну скажімо, зміна однієї особистості, навіть популярної і такої, яка сприймається на Заході і має досить хороший рейтинг, хоч це і неприємно і для політичного нашого рейтингу, але, в принципі, це не трагедія. Це погано. Це може бути погано. Це може бути не бажано, але я не бачу підстав для того, щоб заявляти, що в Україні почнеться якийсь трагічний розвиток. Хто це допустить? Що прем’єр може змінити курс? Якщо у парламенті буде консенсус, чи прем’єр може змінити курс і піти проти програми президента?

Мар’яна Драч ― Які на Вашу думку політичні перспективи В.Ющенка після його відставки?

Євген Марчук ― Ви знаєте, спрогнозувати це тяжко, тому, що Віктор Андрійович не така проста особистість, щоб його можна було однозначно прогнозувати. Але, як мені здається, він не має смаку до політичної діяльності, до політичної боротьби. Не знаю, можливо, він вирішить піти, як кажуть, чистою політикою. Але, мені здається, що його характер і його типаж для політики, як для нього, як для людини, як для особистості - це буде непросто.

Славко Волинський ― Ваша мета поїздки до Брюсселя – це якісь кроки до інтеграції і в Європейський Союз і також в Євроатлантичні структури. Як Ви тоді розцінюєте заяви деяких політичних фракцій парламенту, які кажуть, що Європейський Союз разом з Росією? Водночас, усім відомо, що Росія ніколи не заявляла про свої амбіції стати членом Європейського Союзу. Крім того, вона ніколи не може бути членом ЄС, оскільки це євроазійська держава і згідно з усіма базовими документами Росія не може бути членом Європейського Союзу. Як тоді розцінити заяви, скажімо, таких фракцій, яі створили об’єднання «До Європи разом з Росією»?

Євген Марчук ― Об’єднання, яке виникло у парламенті, те про яке Ви говорите, це суто виборча технологія. Все націлено на майбутню виборчу кампанію, однозначно, по-перше. По-друге, це як один із елементів отримання підтримки в супільстві, якщо буде вирішуватися питання щодо нового уряду.

Але є друга сторона цього питання. Я боюся, аби Росія нас не випередила у європейській інтеграції, можливо, не як член Євросоюзу, а в, принципі, як партнера. Навіть сьогодні, здається, посол США в НАТО говорив, що росіяни зараз досить активно себе проявляють у співпраці з НАТО.

Я веду до того, щоб не виглядати потім смішними, коли Росія по темпах своєї інтеграції у європейські структури обжене Україну, така небезпека є.

Мар’яна Драч ― Пане Марчук, Ви часто говорите, що Україна має бути залучена до енергетичного діалогу між Брюсселем і Москвою про збільшення поставок російських енергоносіїв у Європу. Чи Вам вдалося про щось конкретно домовитися з цього приводу у Брюсселі.

Євген Марчук ― Ця тема обговорювалася вчора на конференції «Україна -ЄС» на спеціальному засіданні, яке було присвячено саме енергетичним проблемам. Я радий з того, що представники ЄС, а також таких впливових енергетичних компанійта Європарламенту з розумінням підійшли до того, що Україна має бути включена в цей проект.

Я декілька місяців тому, перебуваючи у Польщі, коментував ці неприємні для України обставини і зазначив, що нам треба позбавитися від такої старої звички, як плакатися на всіх, ображатися – то на Польщу, то на Росію, то на ЄС. Треба дуже активно і агресивно працювати, щоб свої інтереси пробивати. А ще продовжувати думати, що з нами хтось буде возитися, як з дуже хорошою країною, як з малим дитям, такі часи вже проходять. Тому, я, думаю, що спільні зусилля, які були вжиті і президентом, і урядом та і прем’єром і всіма іншими, дали таки позитивний результат. І вчора представники ЄС сказали, що вони вважають, що треба знайти місце України у цьому проекті, що вони будуть сприяти цьому, але без України цього ніхто не зробить. Тут має Україна себе дуже настирливо пробивати у цьому проекті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG