Доступність посилання

ТОП новини

Польщі загрожує спад закордонних інвестицій у середньому на рік на одну третю від нинішнього рівня


Польщі загрожує спад закордонних інвестицій у середньому на рік на одну третю від нинішнього рівня

Варшава, 26 квітня 2001 ― Останні статистичні дані, які оприлюднили, буквально, останніми днями у Польщі ще втішають. Так би мовити, на поверхні не можна наразі зауважити зменшення зацікавлення іноземних інвесторів польським ринком. Навпаки, мовиться у статистичних звітах про те, що за останні роки закордонний капітал активно надходив до Польщі.

Це видно, зрештою, і без цифр. Великі міста у Польщі буквально всіяні французькими, норвезькими, німецькими супермаркетами, а продукція, яку в них можна купити - це, здебільшого, спільне виробництво. Чисто польських товарів, наприклад у Варшаві, майже не зустрінеш. Зрештою, і статистика це підтверджує.

Частка західних фірм у польському експорті та імпорті давно перейшла за поділку 50%. Якщо у 1994 році частка закордонного капіталу у польській економіці становила 13%, а в 1999 – 33%, то у 2000 – аж 38%. Цього року фірми вперше із закордонним капіталом зменшили свій вплив на творення торгового дефіциту у Польщі.

Одначе, цифри ці втішають, якщо не порівнювати Польщу з іншими країнами Центральної Європи. Якщо ж співставити, то видно, що Польща значно відстає з закордонними інвестиціями від, наприклад, Угорщини. До того ж, аналітики порахували, що у зв’язку із завершенням приватизації, тобто через рік-два, Польща стане ще менш цікавою для інвесторів і частка закордонного капіталу у її експорті-імпорті буде мати тенденцію до падіння.

Нині кажуть, що в середньому на одну третю від теперішнього рівня зменшаться закордонні інвестиції в економіку Польщі вже в найближчі роки. Серед причин такої загрози називають спад темпів економічного росту, а також безробіття, яке нині у Польщі досягло вже 16%.

Таким чином, Польща стоїть перед близькою загрозою обмеження напливу закордонних інвестицій, що може дуже негативно відбитися на рівні життя, зокрема, середнього поляка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG