Доступність посилання

ТОП новини

Президент СР Югославiї Воїслав Коштунiца виступив за термiнову перебудову федеральної держави, яка є, за його словами, спiльним iнтересом i Сербiї й Чорногорiї


Президент СР Югославiї Воїслав Коштунiца виступив за термiнову перебудову федеральної держави, яка є, за його словами, спiльним iнтересом i Сербiї й Чорногорiї

Бєлград, 27 квiтня – Глава держави з приводу Дня державностi звернувся до громадян без урочистих вiтань. Вiн навiть зазначив, що це свято багато хто вважає спiрним. Про недолiки Конституцiї, ухваленої в 1992 роцi, не варто говорити, сказав Воїслав Коштунiца. Вона є результатом угоди керiвникiв двох партiй а її положення не узгодженi з прагненнями нi сербського нi чорногорського нi iнших народiв. Тому необхiдно зважено й вiдповiдально розпочати переговори про змiну конституцiї та цiлковиту й рацiональну перебудову спiльної держави. В цьому повиннi брати участь громадскiсть та усi полiтичнi чинники двох республiк i федерацiї, зазначив Коштунiца. За його словами, спiльна держава має бути корисною для обох республiк, в нiй нiхто не може бути анi привiлейованим анi пiдпорядкованим. Це треба зробити термiново, оскiльки нестабiльнiй державi нiхто не буде давати допомогу. Коштунiца пiдкреслив, що йдеться про невiдкладне завдання, бо у Сербiї треба розпочати процес децентралiзацiї й адмiнiстративної перебудови, а у Чорногорiї дiалог про подолання полiтичних суперечностей.

На думку оглядачiв, глава держави пiшов на поступки, принаймнi коли йдеться про Чорногорiю. Вiн говорив не про федерацiю, але про спiльну державу, залишаючи таким чином вiдкритi дверi для усiх чорногорських пропозицiй. На вiдмiну вiд його ранiших заяв, у цьому зверненнi немає будь-яких попереднiх умов чи елементiв якi могли б бути неприйнятними для офiцiйної Подгорицi. Бєлград, очевидно, збагнув, що жодної мети не досягне полiтичними утисками й шантажуванням. Подгорiца поки-що не вiдреагувала на пропозицiю президента держави, яку Чорногорiя не визнає.

Тим часом сталася одна несподiванка. Президент Чорногорiї Мiло Дюканович у четвер кiлька годин перебував у Бєлградi. Вiн зустрiвся з рспублiканським прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджичем, ймовiрно ще з деякими урядовцями, але не зустрiвся i з президентом Коштунiцею. За неофiцiйними даними, зустрiч Джiнджича й Дюкановича тривала лише 15 хвилин. Офiцiйного повiдомлення не було. Все ж, нi Дюкановича нi кого-небудь з чорногорських урядовцiв не було на урочистому прийомi з приводу дня державностi. Мiнiстерство працi Чорногорiї повiдомило, що в республiцi у п’ятницю робочий день, тобто що там не вiдзначають Дня державностi.

Громадскiсть не хвилюється полiтичною боротьбою за Югославiю. Люди святкують День державностi, вiдтак святкуватимуть Перше травня. Вихiднi тривають вiд п’ятницi до наступного четверга.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG