Доступність посилання

ТОП новини

Остання серед 13-ти кандидатів до ЄС


Остання серед 13-ти кандидатів до ЄС

Прага, 27 квітня 2001 – Однією з найбільш проблемних для майбутнього входження до ЄС у Брюселі вважають Румунію. Економічна відсталість, низький рівень життя, загрозливі масштаби корупції – це далеко неповний перелік головних проблем, над якими мусить працювати уряд Румунії щоб довести свою спроможність вписатися у європейську родину. Про це йшлося під час візиту до Бухареста комісара ЄС з проблем розширення Ґюнтера Вергойґена.

Комісар ЄС відзначив, що з минулої осені, коли Румунія за даними Європейської комісії займала останнє місце у списку 13 кандидатів на вступ до спільноти, уряд в Бухаресті діяв активно у своєму бажанні змінити ситуацію на краще. Ґюнтер Вергойґен підкреслив у четвер на прес-конференції в румунській столиці, що «Румунія, безумовно, не є лишньою і звичайно має шанси надолужити у відставанні в перетвореннях» і додав: « нинішній уряд має дуже доброзичливу атмосферу, що сприяє дійсним змінам у цій країні». Представник Брюселя похвалив уряд Адріана Настасе за спроби реформ у період, що минув з грудня минулого року, що привертає увагу міжнародних інвесторів. І виділив, як суттєвий успіх, приватизацію однієї з найбільших металургійних компанії Румунії «Сідекс».

А загалом представник ЄС вважає всі останні зрушення в країні лише початковими на досить тривалому шляху входження Румунії до спільноти, рубіжною датою якого, за визначенням Брюселя, є 2007 рік. Ґюнтер Вергойґен підкреслив небхідність прискореного процесу приватизації найбільших державних галузей економіки Румунії і законодавчого забезпечення цих процесів.

Під час переговорів представника ЄС у Бухаресті йшлося й про таку ключову галузь румунської економіки, як аграрний сектор. Для підтримки реструктуризації державного сектору і програми реформування сільского господарства Брюсель виділив Румунії понад 135 мільйонів євро.

Під час виступу перед двома палатами румунського парламенту Ґюнтер Вергойґен нагадав про необхідність подолання тяжкої соціальної спадщини режиму Чаушеску, зокрема, про допомогу десяткам тисяч румунських дітей-сиріт, про розвиток демократичних процесів у забезпеченні людських прав в країні. Комісар ЄС також відзначив, що одним із найближчих завдань Бухреста у налагоджені співпраці з європейськими структурами є зміцнення своїх кордонів із східними сусідами, для чого у червні цього року Румунією будуть зроблені конкретні кроки. Наступного тижня румунська делегація братиме участь у міжнародній конференції в Парижі, де країни-кандидати до ЄС проведуть чотрьохденні дискусії з проблем нових європейських кордонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG