Доступність посилання

ТОП новини

Не користувалися респіраторами, говорить фотограф


Не користувалися респіраторами, говорить фотограф

Вільнюс, 27 квітня 2001 — "Чорнобильці себе вбивають частіше, ніж інші мешканці", зветься стаття в часописі "Respublika". Серед 347 "чорнобильців", які вмерли, навіть у 33,4 відсотків причина смерті – нещасні випадки, насильство, самовбивства, зазначає часопис. За даними Чорнобильського медичного центра (ЧМЦ), який діяв у Вільнюсі, до Чорнобиля з Литви було відправлено коло 7 тисяч чоловік. ЧМЦ діяв з 1991 року в одній з поліклінік Вільнюса. Рішення тодішнього уряду були сприятливими для "чорнобильців". Центру було виділено штати й того ж року почато профілактичну перевірку здоров'я людей. Фінансування центра тепер, коли в Литві запроваджується страхова медицина, припинено, але литовські ліквідатори чорнобильської аварії продовжують приїжджати до лікарні, якою тепер керує засновник ЧМЦ лікар Гедімінас Рімдейка. Користуючи інформацією з різних організацій і установ Литви, ЧМЦ склав список "чорнобильців", який, за словами Рімдейки, не є ані офіційним, ані точним.

Існує список захворювань, які може бути пов'язано з перебуванням в Чорнобилі. Це кровоносно-судинні, онокологічні хвороби, хвороби дихальних шляхів. На першому місті за частотою в "чорнобильців", як й інших мешканців Литви – хвороби серцево-судинної системи. На другому місці – розлади психіки і поведінки, шо для Литви менш властиво, на третьому – розлади ендокринної системи, особливо патологія щитовидної залози. Не ствердилися прогнози, що "чорнобильці" більше від інших хворітимуть на онкологічні хвороби. Онкологічні хвороби за частотою в них лише на 6 місці, не на 2, як в середньому в населення Литви. Серед литовськх ліквідаторів чорнобильської аварії не трапилося випадків променевої хвороби, яка виникає лише в осіб, які отримали дуже велику дозу радіації за короткий час.

Часопис "Respublika" приділив чорнобильській темі й іншу публікацію – про 53-річного фотографа Едуардаса Простоваса з міста Каунас, який боїться дзвонити братам за долею, ліквідаторам чорнобильскої аварії, які відзеркалені на його знімках. Боїться, бо часто йому відповідають, що людина вже не живе. Ранком 6 травня 1986 року Простоваса забрали ніби-то на вчення на 60 днів і відправили до Чорнобиля. Він був одним серед 300 чоловіків, які складали перший батальйон, відправлений з Литви для ліквідації наслідків вибуху на Чорнобильскій атомній електростанції. Простовас служив в дивізії, в якій було два батальйони естонців і один литовців. На знімках Едуардас Простовас фіксував усі роботи, які довелося виконувати. Чоловіки з респіраторами, яких відображено на одному з його знімків, в дійсності були рідкістю, бо ніхто респіраторами не користувався, за його словами, люди не віріли, що респіратор може оберегти від радіації.

Роком пізніше, в 1987-ому, Едуардас Простовас став славетним, коли випадково в центрі Москви зробив знімок літака "Cessna" німця Матьяса Руста. Тоді отой знімок було надруковано російським часописом "Аргуменити і факти" й розповсюджено більше ніж в 100 країнах світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG