Доступність посилання

ТОП новини

26 квітня - подвійний привід для скорботи


26 квітня - подвійний привід для скорботи

Прага, 27 квітня 2001 ― Майже півсотнею публікацій відреагувала світова преса на відставку уряду прем’єр міністра України Віктора Ющенка. Востаннє такою увагою Україна користувалася п’ятнадцять років тому, коли світ дізнався про чорнобильську катастрофу. В день, коли відзначалася сумна дата, Україна мала подвійну причину для скорботи, бо відзначення річниці Чорнобиля співпало з поваленням першого реформаторського уряду, пише коментатор німецького часопису Вельт. З цим та деякими іншими коментарями західної преси вас ознайомить Марія Щур.

Після відставки прозахідного та прореформаторського прем’єра Віктора Ющенка Україна опнинилася далі, ніж будь-коли від політичної та економічної стабільності, мовиться у редакторському коментарі впливового британського часопису Файненшиал Таймс. Відхід Ющенка означає, що Європейському Союзу та Сполученим Штатам буде складніше розвивати гідні довір’я стосунки з Києвом. Це також збільшує ризик того, що Україна дрейфуватиме ближче до російської орбіти. Це не в інтересах Заходу, але і не в інтересах Росії, якій потрібні стабільні сусіди, а не збанкротовані клієнти, вважає коментатор Файненшиал Таймс.

В цій ситуації, на думку газети, Захід повинен підтримати розвиток громадянського суспільства в Україні та дистанціюватися від Кучми. Потрібно триматися жорсткої лінії щодо кредитів та міжнародної допомоги, вимагаючи найперше реформ, зокрема в енергетичному секторі і одночасно підтримувати незалежні засоби масової інформації, надавати стипендії для студентів для навчання на Заході та кредитувати малі підприємства. Однак Файненшиал Таймс закликає Захід не втягуватися у відкриту підтримку опозиції до пана Кучми. Це – справа пана Ющенка вирішувати, чи захоче він кинути виклик президентові відкрито, на що він натякнув. І це справа українського народу, чи захоче він триматися Кучми, чи виборювати право почати все з початку.

Щодо майбутньої політичної боротьби в Україні американський часопис Нью Йорк Таймс пише, що сорокасемилітній колишній голова найіонального банку не має природньої політичної бази, в той час як пан Кучма має у розпорядженні добре відлагоджений і профінансований механізм, який підкоряє його інтересам усіх – від поліції до голови колгоспу. Незважаючи на це, Ющенко є найбільшим політичним противником режиму Кучми на майбутніх парламентських та президентських виборах. Він є найпопулярніший ураїнський політик, якому також симпатизує Захід, в той час як підтримка Заходу президентові Кучмі різко впала після того, як його стали підозрювати у вбивсті опозиційного журналіста. Ющенкові вдалося зібрати національну підтримку, проте її випробування відбудеться під час виборів.

Прореформаторські сили в Україні отримали важливу поразку, говорить коментатор німецького часопису Вельт. На його думку, в Києві програв також і Європейський Союз. «Для Європи це було б не так трагічно, якби йшлося про малозначущу країну, але Україна є державою з п’тдесятимійоннним населенням, яка є майже вдвічи більша від Німеччини за розміром».

Політична криза в Україні може призвести до подій, в порівнянні з якими війна у Боснії здаватиметься лише дитячими іграми, говорить німецький коментатор. Частина вини за такий розвиток подій, на його думку, лежатиме і на європейських політиках, котрі мають запитати себе, чи достатньо вони зробили для того, щоб підтримати прореформаторські сили в Україні.

До теми стабільності на кордонах Європейського Союзу звертається також британський часопис Таймс, який вважає, що відставка Ющенка має бити на спалах в Європі. Україна, на думку коментатора Таймс, надійно посіла місце в дузі нестабільності навколо східних кордонів ЄС, що розпочинається на півночі, в Калініградській області та закінчується в Македонії на півдні.

Лише на поверхні криза в Україні здається проблемою виживання пана Кучми чи ринкових реформ. В дійсності йдеться про кризу державності, що матиме вплив на всі країни та реґіони навколо кордонів ЄС, говорить британський оглядач. ЄС тепер повинен замислитися над тим, як підтримати демократію в Україні та зробити так, щоб Україна залишилася відкритою та дружньою державою. Переговори з країнами кандидатами в Брюсселі повинні вестися не про кількість корів, а про те, як забезпечити відкритість східного кордону ЄС. І чи потрібно змушувати Польщу закривати кордон з Україною, повісивши там нову Залізну завісу, запитує на закінчення оглядач британського часопису Таймс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG