Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса широко коментує державну кризу в Україні


Німецька преса широко коментує державну кризу в Україні

Берлін, 27 квітня 2001 ― Україну дедалі більше затягує найсерйозніша за роки її незалежності політчина криза, - наголошує німецька газета «Гандельсблатт». Оголошення парламентом недовіри реформаторському уряду Віктора Ющенка може спричинити ланцюгову реакцію, що врешті, призведе до розколу країни, адже відставка В.Ющенка свідчить про те, що Київ відмовляється від прозахідного курсу. Якщо президент України Леонід Кучма виконає вимогу парламенту і призначить нового прем’єра, то це знову означатиме зближення з Москвою. З цим не погодяться, передусім, жителі Західної України, які більше за інших линуть до Західної Європи та Польщі. Отже, перед країною постала небезпека розколу, - коментує газета «Гандельсблатт».

І пише далі: «Те, що комуністи проклинають ринкові реформи, запроваджені кабінетом-міністрів Віктора Ющенка, пояснюється ідеологічними причинами. Але дійсних ініціаторів усунення В.Ющенка, слід шукати поміж, так званих, олігархів, що мають власні політичні партії та володіють картелями масмедіа. За джопомогою оголошення недовіри кабінетові міністрів вони намагаються послабити позиції В.Ющенка перед наступними президентськими виборами». Інакше, - вважає газета «Гандельсблатт», - кандидат від олігархів на посаду президента України не матиме жодних шансів на пермогу.

Далі, газета звертає увагу на те, що усунення В.Ющенка з посади прем’єр-міністра після 1,5 успішних років є не лише внутрішньополітичною проблемою України. Внаслідок державної кризи країна опинилася без дієздатного управління і це в той час, коли точиться боротьба між Заходом та Росією за вплив у регіоні.

До того ж, українські олігархи вважаються намісниками важливих економічних російських еліт і виступають за зближення Києва з Москвою. З геостратегічної точки зору, - пише далі німецька газета, - Україна представляє собою великий інтерес і для Вашингтона, оскільки через її територію можна було б прокласти економічно найвигідніший трубопровід, яким каспійська нафта транспортувалась би на Захід.

Незважаючи на масивні утиски свободи слова та порушення прав людини, газета «Гандельсблатт» схвально відгукнулася на рішення Ради Європи поки що утриматися від позбавлення України членства в цій організації. Таким чином, Рада Європи залишила за собою проаво втручатися в дискусію щодо становища в Україні. Але для того, щоб Україна залишилася на шляху реформ перед нею слід відкрити конкретну європейську перспективу. Західні європейці, однак, поки що не наважуються на такий крок, - підсумовує німецька газета «Гандельсблатт»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG