Доступність посилання

ТОП новини

Українські реалії у дзеркалі польського віртуального простору


Українські реалії у дзеркалі польського віртуального простору

Київ, 30 квітня 2001 - Двадцять перше століття, можливо, колись назвуть століттям розквіту Інтернету. Попри те, що вже на початку цього століття, тобто, саме тепер, у нинішні прекрасні дні, Інтернет входить в життя людського світу дуже непросто. З ним уже намагаються боротися. Навіть на державних рівнях. Як, скажімо, в Китаї. Там китайська влада доповнила жорсткі правила державного регулювання Інтернету новими правилами. Китай оголосив про нові повноваження держави в галузі контролю над сайтами новин та дискусійними сайтами. Міністерство інформації Китайської народної республіки розробило правила, згідно з якими ніхто не має права поширювати інформацію, котра загрожує "державній безпеці" та спрямована проти конституції Китаю. Критика китайських урядовців та політики соціального ладу в Китаї через Інтернет таким чином стає майже неможливою. Якщо подібні "нововведення" китайської влади в Інтернет ( точніше, в справу обмеження Інтернету) матимуть послідовників і в інших країнах, це може розпалити навколо Інтернету неабиякі пристрасті.

А тим часом світова павутина впевнено обплутує континенти і душі. Приємно, що віртуальні схрони постійно наповнюються новою інформацією. І цікаво, що, зазирнувши в сусідський схрон, можна там знайти дещо й про себе. Як,, наприклад, у польському Інтернеті - про Україну.

Польський Інтернет різниться від українського передусім своєю незаангажованістю в політиці. Тут мало чисто політичних порталів і сайтів. А ті, що є, подають інформацію без вже звичного українського надриву. Аналітичні матеріали позначені толерантністю висловлювань і справді глибоким аналізом. Україна відбивається у дзеркалі віртуальної Польщі найчастіше в рубриці "Світ" "інфо-онету", в "онеті- відомості".

Досить переглянути зміст кількох рубрик і навіть з анонсів скласти собі враження про загальну картину. У кожному наступному повідомленні можна знайти посилання на попередні тематично пов"язані матеріали. Іноді назви матеріалів несуть у собі основну інформацію про подію. Наприклад, кілька таких повідомлень з "онет-польща - новини": "Україна: чергова демонстрація кількох тисяч противників президента", “Рада Європи домагається від України правди про вбивство журналіста”, “Опозиція лякає президента імпічментом”, “Українська прокуратура посунулася в розслідуванні справи Гонгадзе " і так далі. Цікаво, що матеріали про події в Україні подаються справді оперативно і назагал об"єктивно. Принаймні, неперевіреної інформації тут немає. Як немає й простих передруків з української преси. Очевидно, польський Інтернет має свої надійні джерела в Україні, які постачають йому все нове, цікаве, "смажене" і прісне - для конкретного відбору.

Увага, яку польський Інтернет приділяє Україні, пояснюється не тільки простим давнім сусідством та багатьма паралелями в розвитку двох країн. Хоча це теж є. Як колись сказала американська письменниця Маргарет Фуллер, ""можна прожити без друзів, але не без сусідів". Та, очевидно, що Польща щиро цікавиться Україною, її шляхом до демократичних реформ і її непростим щоденним життям і з багатьох інших причин.

Недарма повідомлення про події в Україні, у її найбільших містах та столиці, у Верховні й раді та в уряді заповнюють сайти польського Інтернету досить інтенсивно.

У дзеркалі польського Інтернету Україна постає такою, як є, з усіма проблемами і в усій красі. Отже, дзеркало те - не криве. І це справді приємно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG