Доступність посилання

ТОП новини

Зіткнення і переговори на Близькому Сході тривають


Зіткнення і переговори на Близькому Сході тривають

Прага, 30 квітня 2001 – Минулого вікенду між Палестинською автономією та Ізраїлем тривали переговори але не припинялися й зіткнення у різних секторах на Західному березі Йордану та акти насильства з боку палестинців у населених пунктах Ізраїлю. Сьогодні розпочався візит міністра закордонних справ цієї країни Шимона Переса до США.

Вчорашні переговори між Шимоном Пересом і президентом Єгипту Хосні Мубараком в Каїрі внесли певні сподівання на можливе ізраїльсько-палестинське перемир’я. Зокрема, міністр закордонних справ Ізраїлю сказав на прес-конференції в єгипетській столиці:

Голос

« У той час, коли тривають вибухи і стрілянина на вулицях і на кордонах, переговори з палестинцями неможливі, але ми дійшли порозуміння з Єгиптом і маємо сподівання, що за якийсь час повернемося за стіл переговорів»

Ці слова Шимона Переса трактуються нині по-різному. Тим більше, що пропозиція Єгипту про чотирьохтижневе перемир’я не знайшла підтримку у Ізраїлю, котрий хотів би гарантій від лідерів палестинців на перемир’я у два-три місяці. Про що, зокрема, сказав у понеділок радник Арієля Шарона Залман Шоваль.

Серед палестинців не спостерігається якогось ентузіазму з приводу можливого затишшя у протистоянні з Ізраїлем. Більше того, повідомляється, що не виключений ще більший розкол серед різних палестинських лідерів. Зокрема, дивує той факт, що Арафат нічого не знав про нещодавні переговори з ізраїльскими представниками спікера палестинської Законодавчої ради Ахмеда Куреї і почув про них від Хосні Мубарака телефонічно. А глава воєнізованого угруповання «Танзім» і один з лідерів ФАТХу Марван Барґуті, котрого вважають найбільш реальним «спадкоємцем» Ясіра Арафата, прокоментував надії на перемир’я наступним чином:«Ні про який мир з Ізраїлем навіть не йдеться, до того часу, поки триває окупація палестинських земель».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон заявив, що ніких переговорів з палестинцями не буде, поки не буде явних ознак повного припинення насильства. А тим часом у секторі Ґаза вчора було поранено 6 палестинців і один ізраїльтянин. З міноментів було піддано обстрілові єврейське поселення Кфар-Даром, надходили й інші повідомлення про факти терору і жертви з обох сторін.

Очікується, що в перебігу візиту Шимона Переса до США відбудуться його зустрічі в ООН з Кофі Ананом, президентом Джорджем Бушем та іншими чільними урядовцями США. Представники Вашінґтона у реґіоні також вважають, що без припинення насильства повернення до переговорів між Ізраїлем Палестинською автономією неможливе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG