Доступність посилання

ТОП новини

Український літак затримано - екіпаж на волі


Український літак затримано - екіпаж на волі

Прага, 1 травня 2001 ― Українському екіпажу літака, що його затримали болгарські власті, дозволено повернутися в Україну. Це стало відомо Радіо Свобода з непідтверджених джерел. Сам літак залишатиметься на летовищі в Бурґасі доти доки служба безпеки Болгарії не дасть на це дозволу і доки українська компанія Воларе - власник літака - не заплатить борги летовищу. Отже завантажений чеською зброєю український ІЛ-72 поки що залишається на причорноморському летовищі у Болгарії.

У вівторок директор Національної служби безпеки Болгарії генерал Атанас Атанасов повідомив, що українському літакові дозволять відлетіти після офіційних консультацій з чеською, українською і грузинською сторонами, що виявилися причетними до справи, яка обіцяє бути скандальною. Міжнародні організації не раз звинувачували Україну в участі у нелегальному продажі зброї. І цього разу, заступник генерального директора державної компанії Укрспецекспорт, що здійснює торгівлю зброєю Олександр Коваленко запевнив, що української зброї в літаку немає. Проте, саме за перевезення нелегальної зброї українське законодавство передбачає покарання до 12 років ув’язнення, звісно якщо вину екіпажу буде доведено. За останніми повідомленнями, семеро з восьми членів екіпажу повернулися в Україну.

І ще один аспект. Директор летовища в Болгарії Дімітер Калоянов сказав, що український літак залишатиметься в Бурґасі навіть після того, як буде дано дозвіл від влади. Дирекція місцевого аеропорту повідомила, що українська авіакомпанія “Воларе” заборгувала летовищу 5 тисяч доларів. Міністерство закордонних справ Чехії, відмовляючись називати чеську компанію, якій належить зброя, визнало у понеділок, що товар замовлено Грузією. Офіційна Прага відкидає звинувачення у порушенні ембарго ООН на постачання зброї до зон конфлікту і, знімає з себе відповідальність за зміни у маршруті українського авіалайнера.

Щодо грузинської сторони, то заступник міністра оборони Ґела Бежуашвілі висловив здивування з приводу того, що замовлену в чехів зброю досі не доставлено в Грузію.

Літак української компанії “Воларе” ІЛ-72, зафрахтований чеською приватною компанією, здійснював рейс з Чехії в Грузію. На його борту знаходилося 30 тонн чеської зброї, начебто призначеної для міністрества оборони Грузії. Прибувши для дозаправки до болгарського причорноморського містечка Бурґас, що за 300 км від Софії, український екіпаж став вимагати зміни пункту призначення і оголосив, що хоче летіти до Еритреї - північно-східної африканської держави, що вже 2 роки веде прикордонну війну з Ефіопією. 24 березня 1999 року Рада Безпеки ООН наклала санкції на продаж будь-якої зброї Еритреї. Як повідомило болгарське телебачення, власті Болгарії затримали український літак після сигналу від американської сторони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG