Доступність посилання

ТОП новини

Днями у Львові знову нагадали про себе активісти так званого народного загону українізації


Днями у Львові знову нагадали про себе активісти так званого народного загону українізації

Львів, 2 травня 2001 - Днями у Львові знову нагадали про себе активісти так званого народного загону українізації. Сьогодні вони вдаються до пікетувань театральних та естрадних зірок Росії, які наважуються давати вистави та концерти в столиці Галичини .

Зазначу, що після похорону композитора Ігора Білозора, якого було до смерті побито у травні минулого року у центрі Львова, місцева громадськість почала гостро реагувати на факти, що свідчили про нову хвилю русифікаці в Галичині.

Відтак упродовж майже року ніхто із російських виконавців не наважувався приїжджати до Львова зі своїми концертами. Однак починаючи з кінця березня цього року у місті знову з”явилися російськомовні афіші, які сповіщають про заплановані концерти тої чи іншої московської зірки.

Цікаво, що й добре відомий українськім театралам МХАТ відрядив нещодавно до Львова з виставою аж третій склад своїх акторів. Місцеві критики в один голос називають такі театральні вояжі москвичів халтурою і заробітчанством.

Отож і не дивно, що подібну культурну інтервенцію львів”яни сприймають далеко не однозначно. А захисники української мови знаходять у ній і політичний підтекст. Мовляв, Москва, за посередництвом своїх культурних емісарів, знову намагається схилити українців до участі у наразі міфічній союзній державі ЗУБР , тобто до об”єднання України, Білорусі та Росії. До того ж, за словами активістів львівського народного загону українізації, 1-2 червня у Кремлівському палаці в Москві відбудеться так званий “з”їзд слов”янських народів Республіки Білорусь, Російської Федерації та України”. Його головною метою є опрацювання й ухвалення конституційного акту, який має стати основою для створення союзної держави трьох країн.

У відкритому листі на ім”я голови Львівської облдержадміністрації Михайла Гладія, який підписали голови обласних партійних організацій УРП, Єдність, УКРП, Української християнської демократичної партії та інших сказано: “Зважаючи на безпрецедентну російськомовну інформаційну експансію на Львівщину, що є складовою нищення української державності, вимагаємо негайно вжити всіх заходів, аби захистити інформаційний простір регіону, зокрема недопустити проведення гастролей російських виконавців”. . Цікаво, що Львів - єдине місто в Україні, у якому офіційно створено комісію з питань гастрольно-концертної діяльності при управлінні культури облдержадміністрації. Отож, дозволи на проведення усіх концертів видають саме тут.

До речі, активісти народного загону українізації обіцяють, що невдовзі вони пікетуватимуть не лише ті зали, де виступають російські виконавці, але й помешкання обласних чиновників.

А нині вони готують акції протесту на сольний концерт Христини Орбакайте. Адже її виступ має відбутися якраз у переддень сумнозвісних подій, пов”язаних зі смертю композитора Ігора Білозора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG