Доступність посилання

ТОП новини

Система протиракетної оборони США


Система протиракетної оборони США

Прага, 2 травня 2001 – Західна преса широко відгукується на вівторковий виступ президента США Буша у справі створення національної системи протиракетної оборони. Серед відгуків вистачає як схвалення розбудови протиракетної оборони, так і її гострої критики. Керівництво НАТО і союзники США привітали рішення Вашінгтона у цій справі. Прихильники цієї ідеї підкреслюють, що ідеться не лише про оборонну роль протиракетних систем, а й про їхній психологічно-запобіжний вплив і про дослідницький аспект. Вони наголошують на тому, системи призначені для оборони і не мають наступального характеру, що Вашінгтон водночас запропонував скоротити американський ядерний арсенал. Критики протиракетних систем наголошують на величезних коштах всієї програми і на браку гарантій її ефективності.

Лондонська газета «Індепендент» гостро критикує не лише Вашінгтон за намір видати мільярди доларів на антиракетну оборону, а й британський уряд за те, що не протиставився цьому наміру. Згадавши вівторковий телефонний дзвінок Буша російському керівникові Путіну для запевнення того, що протиракетна оборона не спрямована проти Росії і що США готові скоротити ядерні арсенали, газета «Індепендент» гнівливо зазначає, що Сполучені Штати не можуть поводитися, неначебто вони є єдиною країною у світі і брати на себе роль поборника ядерної анархії.

Газета «Вашінгтон пост», теж у редакційній статті займає дещо збалансованішу позицію. Щоправда, газета визнає, що розбудова протиракетних систем США може викликати ускладнення у взаєминах з Росією і Китаєм, які побоюються, що, розбудувавши системи протиракетної оборони, Сполучені Штати здобудуть таким чином військову перевагу над ними. Однак, газета наголошує на зацікавленості в ракетній обороні і підтримці з боку союзників США, а також на конкретній небезпеці у зв’язку з тим, що деякі режими, зокрема Ірак або Північна Корея вже мають або незабаром матимуть доступ до міжконтинентальних ракет. На закінчення газета цитує слова президента Буша: якщо протиракетна оборона допоможе поліпшити безпеку Сполучених Штатів, то вона поліпшить безпеку і стабільність у всьому світі.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» зосереджує увагу радше на коштах систем протиракетної оборони США і висловлює сумніви щодо їх ефективності, однак, стримуючись від остаточної оцінки самої ідеї. Після багатьох років витрат і випробувань, пише газета, Сполучені Штати мають намір створити протиракетну оборонну систему, яка не має на обліку збиття жодної ракети (під час випробувань). Проте газета визнає потребу продовження досліджень у цій галузі оборони, бо деякі країни, за її словами, зокрема Іран, Ірак і Північна Корея найближчими роками удосконалять балістичні ракети далекого засягу. При цьому «Нью-Йорк таймс» додає, що президент Буш повинен рахуватися з реальністю, тобто не брати до уваги розміщення лазерної зброї в космосі, яку свого часу пропагував президент Рейґан, а базувати протиракетну оборону на доступних технологіях, які можуть забезпечити знищення ракет противника в початковій фазі після їхнього запуску, а не пізніше під час польоту у відкритому просторі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG