Доступність посилання

ТОП новини

Світ не в захваті від протиракетних планів США


Світ не в захваті від протиракетних планів США

Прага, 2 травня 2001 — Рішення Президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша розгорнути національну систему протиракетної оборони, яке по суті означає відхід від чинного нині Договору про протиракетну оборону, викликало в світі різноманітні реакції — від засудження до підтримки. Найбільше ж відчутна стурбованість.

«Ми розгорнемо протиракетну оборону задля зміцнення безпеки й стабільності в усьому світі», – пообіцяв Президент США у своїй найважливішій досі зовнішньополітичній промові в вівторок.

«На відміну від часів Холодної війни, найгостріша загроза постає сьогодні не від тисяч балістичних ракет у руках Радянського Союзу, – заявив Джордж Буш, – а від невеликої кількості ракет у руках тих держав, для яких терор і шантаж є спосіб життя».

Сполучені Штати побоюються, що на ракетний удар можуть бути найближчим часом здатні такі країни, як Ірак, Іран або Північна Корея чи ще низка держав, що їх у США вважають за прихильників тероризму в здійсненні їхньої політики. Тепер, за словами Буша, «механізмів стримування часів Холодної війни вже недостатньо, щоби втримати мир».

Але офіційно з нинішнього Договору про протиракетну оборону 1972 року, який уважається за наріжний камінь контролю за озброєннями і забороняє США створювати проголошену щойно національну систему, вони ще не виходять — натомість Джордж Буш закликав і своїх союзників, і Росію, яка є чи не найпалкішим захисником чинного Договору, «замінити» його на нові домовленості шляхом консультацій. А щоби присолодити гірку для росіян пігулку, запропонував ще й можливість певного одностороннього скорочення американського ядерного арсеналу.

Росія готова до консультацій — але для того, щоби відстоювати свою думку про необхідність зберегти й зміцнити нинішній договір, заявив російський Міністр закордонних справ І∂ор Іванов.

Не здивувала й позиція Китаю — тим часом не офіційна урядова, але висловлена державним агентством Сіньхуа, яка дає знати, що й майбутня відповідь китайської влади буде гостра: агентство цитує думку «аналітиків» про те, що американські плани «не тільки розпалять нові перегони озброєнь…, а й загрожуватимуть мирові й безпеці в усьому світі».

Але й традиційні союзники США, за винятком хіба Австралії, мають принаймні застереження. Задоволені вони чи не єдино тим, що Буш обіцяє не йти на конкретні кроки без консультацій — так можна підсумувати позиції, скажімо, Великої Британії, Німеччини чи союзу НАТО; особливу увагу звертають і на те, що консультації обіцяно також і з Росією, від якої залежить чимало. Канада вичікує; Японія, озираючись на сусідній Китай, якому Бушеві плани не до вподоби, збирається «вивчити» їх і натякає, що може й не погодитися з ними. А Прем’єр-міністр Швеції, яка головує зараз у Європейському Союзі, Анна Лінд, іще перед виступом Президента США закликала його утриматися від створення національної системи протиракетної оборони.

Але, на думку європейських аналітиків, попри скептичне ставлення й побоювання нових усесвітніх перегонів озброєнь європейці найімовірніше примиряться з новим американським планом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG