Доступність посилання

ТОП новини

Чому Кучму вважають ворогом преси


Чому Кучму вважають ворогом преси?

Прага, 3 травня 2001 ― Президента України за кордоном знову називають одним із головних ворогів вільного слова у світі. Такої думки про Леоніда Кучму дотримуються провідні правозахисні організації, які 3 травня, у Всесвітній день свободи преси, традиційно оприлюднюють свої щорічні звіти на цю тему.

До чорного списку ворогів преси український лідер потрапляє вже не вперше. Ще 99-го року Леоніда Кучму так охрестив Комітет із захисту журналістів, штаб-квартира якого знаходиться в Нью-Йорку. Цього року Кучма знову у списку тиранів вільного слова цієї організації, поруч з російським лідером Володимиром Путіним та кубинським диктатором Фіделем Кастро. Те, що якісь проблеми зі свободою слова в Україні існують, визнає навіть влада. Але невже в журналістам в Україні живеться важче ніж в сусідній Білорусі чи далекому Іраку, де править Саддам Хуссейн? (Лідерів саме цих держав у списку ворогів преси Комітету захисту журналістів чомусь немає.)

Ситуацію пояснює представник американських правозахисників Емма Грей: “Дозвольте мені розповісти як ми вибираємо найбільших ворогів преси. Безперечно, існує дуже багато тиранів, і щороку нам важко вибрати саме тих людей, до яких варто привернути увагу світу. Ми враховуємо географічні чинники, дивимося скільки повноважень має лідер держави, і ще один дуже важливий момент: ми намагаємося з’ясувати, чи матиме наш рейтинг якийсь вплив. У деяких державах, ви згадали Ірак, ситуація настільки погана, що внесення Саддама Хуссейна до списку ворогів преси може ніхто й не помітить. А в Україні ми хочемо надіслати сигнал незалежним журналістам, що їх підтримує світова спільнота.”

В інтерв’ю Радіо Свобода Емма Грей також згадала, що 99-го року український лідер вже погрожував подати в суд на Комітет захисту журналістів за наклеп, але ніколи цього не зробив. “Цікаво, чи Кучма зробить це цього року,”― запитує американський правозахисник.

Якщо так, то Кучмі доведеться судитися у багатьох країнах світу. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» також включила українського президента до свого списку ворогів вільного слова.

Ось коротка характеристика українського лідера: “Стримана та авторитарна людина. Не виносить критики. Ситуація зі свободою слова в Україні погіршувалася з року в рік. А розслідування справи Гонгадзе мало за мету не встановити істину, а скоріше відвести всі підозри від високих посадових осіб.” 3а традицією, портрети ворогів преси у деяких країнах Західної Європи, таких як Франція, 3 травня вивішують у книгарнях. Це означає, що у списку малоприємних слів, таких як корупція і Чорнобиль, з якими за кордоном пов’язують Україну, з’являється ще один вислів: могильник вільного слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG