Доступність посилання

ТОП новини

50-та річниця Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода


50-та річниця Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Прага, 4 травня ― Цього тижня Радіо Вільна Європа–Радіо Свобода відзначає свій півстолітній ювілей. Найбільші урочистості пройдуть сьогодні в Празі – у місті, що має особливе значення для нашої радіостанції, адже 1 травня 1951 року перша передача Радіо Свобода траслювалася на Чехословаччину.

50 років тому Сполучені Штати винайшли нову зброю проти комуністичної ідеології і назвали її Радіо Вільна Європа. Засновники нашої радіостанції планували що ця зброя буде корисною у Холодній війні між силами свободи і демократії та силами тоталітаризму і комунізму. Комунізм радянського стилю занепав понад 10 років тому, але Радіо Свобода продовжуть свою місію – нести слухачам голос демократії.

1 травня 1951 року група журналістів – дисидентів зібралася у новій мюнхенській студії і завдала першого пропагандистського удару по комуністичній Чехословаччині, що знаходилася на відстані лише 210 км. Ці люди сподівалися, що їхні голоси будуть голосами надії.

Початок діяльності Радіо Вільна Європа збігається з початком пропагандистської кампанії у Холодній війні. Саме тому до 1972 року радіостанція фінансувалася і керувалася Центральним Розвідувальним Управлінням США, а потім Конгрес Сполучених Штатів вирішив перебрати на себе фінансування радіостанції, замінивши завуальованість Радіо на відкриту політику, суть якої полягала в інформуванні населення щодо умов життя за соціалістичної системи, забезпечення слухачів інформацією, яку вони не почули б з офіційних джерел і в демонстації комуністичним державам можливостей та переваг вільної преси.

У 1953 році було визнано за доцільне розпочати мовлення на Радяській Союз – так з’явилося Радіо Свобода, а кількома роками пізніше в ефір вийшла перша передача українською мовою. Важливим аспектом діяльності української редакції була підтримка дисидентського руху, а найбільшим внеском редакції вважають передачу 28 квітня 1986 року, в якій вперше прозвучали правдиві відомості про Чорнобильську аварію і рекомендації населенню.

Часто запитують, який був внесок Радіо Свобода у розвал комуністичної системи? Залишимо це запитання для істориків. А один з наших колишніх керівників Арч Падінґтон критикуючи перші 40 років діяльності Радіо Свобода сказав, що тоді передачі радіостанції були пронизані суцільною полемікою, тому що засновники ставили за мету вести політичну війну із своїми опонентами. Коли завдання повалити комуністичний режим і ліквідувати радянську систему у Східінй Європі було успішно виконано, місія Радіо Свобода змінилася: в нашому останньому програмному документі написано: “Місія Радіо Вільна Європа-Радіо Свобода полягає у поширенні демократичних цінностей та інституцій шляхом розповсюдження фактів та ідей.”

У 1995 році Радіо Вільна Європа-Радіо Свобода на запрошення президента Вацлава Гавела переїхало з Мюнхена до Праги, де ми сьогодні з колегами святкуємо ювілей із сподіваннями, що наші передачі і далі сприяють остаточному встановленню прав вільної преси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG