Доступність посилання

ТОП новини

Нова газова угода між Туркменістаном і Україною загрожуватиме інтересам Росії – вважає Майкл Лелівельд


Нова газова угода між Туркменістаном і Україною загрожуватиме інтересам Росії – вважає Майкл Лелівельд

Прага, 3 травня 2001 ― Україна і Туркменістан збираються укласти угоду про довгострокове постачання туркменського газу під час офіційного візиту президента Ніязова до Києва 14-15 травня. Багатообіцяюча угода щоправда може наштовхнутися на опір з боку Росії. Аналітик Радіо Свобода з енерегтичних питань Майкл Лелівельд розмірковує над наслідками можливого збільшення обсягів газових надходжень з Туркменітану на український ринок.

Як стало відомо, під час офіційного візиту Сапармурата Ніязова до Києва, планується укласти угоду про збільшення щорічних надходжень в Україну туркменського газу з 30 до 50 мільярдів кубічних метрів. Такі плани Туркменістану є досить амбітними – вважає аналітик Радіо Свобода Майкл Лелівельд: “Плани Туркменістану різко збільшити продаж Україні газу протягом наступних 5 років можуть поставити під загрозу економіку Ашгабада”.

Багато хто розцінює наміри Ніязова, як вдалу торгівельну політику між двома країнами. За минулий рік Києву вдалося виконати обіцянку і вчасно розрахуватися з Туркменістном за спожитий газ. Саме завдяки цьому – вважає Майкл Лелівельд валовий внутрішній продукт Туркменістану зріс до 17 з половиною відсотків.

Але добру співпрацю Києва й Ашгабада можуть спіткати неприємності, про які говорить оглядач Радіо Свобода. Передусім, невизначеність з українським урядом і політична нестабільність в Україні можуть поставити під загрозу виконання підписаних угод. Певну загрозу реалізації планів становить і позиція Кремля.

Москва стурбована тим, що Україна стає найбільшим споживачем туркменського газу (український ринок становить 70 відсотків туркменського експорту), в той час як з минулого року російсько-туркменську співпрацю не вдається поновити. Для України – вважає Лелівельд – питання у тому, що вона боржник Росії і періодичні погрози Ітери перекрити Україні транзит туркменської сировини допоки вона не розрахується з Москвою, можуть стати реальністю.

Враховуючи російські інтереси в регіоні, для Ашгабада питання в тому, що в разі укладення угоди з Києвом, Туркменістан замість Росії автоматично перетворюється на найбільшого постачальника газу Україні, що ставить під сумнів можливість того, що Україна взагалі повертатиме Москві газові борги.

Далі Лелівельд: “Тимчасом Ніязову вдавалося збільшувати експорт газу і компенсувати втрати своєї економіки від невдалої співпраці з Росією, але угода з Україною може призвезти до нового конфлікту, якщо її не схвалить Москва”.

Ще один аспект, на який звертає увагу Лелівельд. Маючи додаткові 50 мільярдів кубічних метрів газу з Туркменістану, Україна матиме надлишок цієї сировини і зможе продавати її в Європу, створюючи російському Газпрому конкуренцію. Москва навряд чи миритиметься з цим, особливо враховуючи, що Росія сама потребує туркменський газ для виконання своїх експортних зобов’язань перед Європою. Отже більше туркменського газу Україні означає зменшення його поставок Росії – робить висновок американський експерт з енергетичних питань Майкл Лелівельд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG