Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма потрапив до списку світових ворогів преси. Як цю звістку сприйняли українські журналісти?


Леонід Кучма потрапив до списку світових ворогів преси. Як цю звістку сприйняли українські журналісти?

Київ, 4 травня 2001 - 3 травня, у Міжнародний день свободи преси, комітет із захисту журналістів, що базується у Нью-Йорку, опублікував список 10 світових ворогів преси, до якого разом із Аятоллою Алі Хамені, Цзян Цземіном, Володимиром Путіним та Фіделем Кастро вдруге потрапив і український Президент Леонід Кучма. Як цю звістку сприйняли у Києві?

Українська незалежна журналістка Ольга Ансимова вважає, що, оцінка, яку Леонідові Кучмі цього року дав комітет із захисту журналістів, повністю відповідає тій реальності, яка склалася в Україні.

Ольга Ансимова:

“В Україні сьогодні немає жодного незалежного засобу масової інформації, хоча є спроби виходу окремих Інтернет-видань, є окремі незалежні журналісти.

Всім відомо, що незалежні ЗМІ – це такі, що існують за рахунок реклами. Таких в Україні немає. Чому? Кучма створив таку економічну систему, що всі впливові бізнесмени мусять йти в політику, щоб захистити свій бізнес. Кучма хоче, щоб всі ЗМІ залежали від політиків. Політиків легше контролювати. А механізми відомі: або знищити їхній бізнес, або відкрити сфабриковану карну справу. А ті журналісти, які співпрацюють з політиками і хочуть бути незалежними від них, які хочуть створити своє впливове видання, - Кучма наказує зняти з таких журналістів штани і віддати їх чеченцям. Кучма є вбивцею Георгія Гонгадзе - прямим чи опосередкованим. Підтвердженням цьому є факт, що він не підписує закон про незалежного прокурора. Він не хоче незалежного розслідування справи Гонгадзе.”

З нею погоджується і голова фундації захисту свободи слова і інформації Катерина Зеленська:

“Він гнобитель і душитель свободи преси. Іншої назви йому немає. Наша позиція, наше бачення його ролі, чорної я б сказала ролі у придушенні свободи слова на Україні така: Кучма – ворог преси.”

Член постійної української парламентської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Василь Костицький вважає, що визнання Леоніда Кучми ворогом преси – це, перш за все, удар по міжнародному іміджу України, незалежно від того, кого саме персонально внесено до опублікованого списку.

Василь Костицький:

“Мені дуже сумно, що вимальовується негативний імідж України. Як всякий представник Західної України, дуже часто у таких випадках даю дещо суб’єктивну оцінку.

Тому що, коли заходить мова про владу і державу, для мене імідж України – понад усе. Боюся, що буду суб’єктивно оцінювати ситуацію. Мені б не хотілося, щоб президент України, незалежно від його прізвища, попадав у такі списки.”

Журналістка Діана Дуцик переконана, що своє місце серед ворогів Леонід Кучма, так би мовити, “почесно” заслужив.

Діана Дуцик:

“Думаю, що світова спільнота має підстави вважати Леоніда Кучму ворогом преси в Україні. Думаю, що такі підстави маємо і ми. Я не хочу говорити про справу Гонгадзе, тому що вона ще розслідується. Я б хотіла звернути увагу на деякі інші нюанси, на які чомусь ніхто не звертає уваги.

Саме під час президентства Леоніда Кучми створилася така ситуація, коли деякі сили, які називають у нас олігархічними, фактично, монополізували електронні засоби масової інформації. Це ж саме відбувається і в друкованих ЗМІ. Така ситуація не може сприяти розвитку свободи слова в Україні”.

А кореспондент “Нового каналу” Анастасія Образцова назвала Леоніда Кучму гідним спадкоємцем Олександра Лукашенка та Володимира Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG