Доступність посилання

ТОП новини

Львів: Світовий банк надає позику для реалізації програми цілодобового забезпечення міста… водою


Львів: Світовий банк надає позику для реалізації програми цілодобового забезпечення міста… водою

Львів, 4 травня 2001 - Можливо, у 2006 році львів’яни нарешті матимуть воду постійно, а не за графіком. Таку звістку привіз з Вашингтона міський голова Львова Василь Куйбіда, який у складі української делегації вів переговори у США зі Світовим банком.

Дефіцит води львів”яни відчули ще у 1958 році. Тоді у колонках на вулицях її можна було набрати лише з 6 до 9 години зранку і ввечері. Про колонки вже давно забули, а графіки подачі води не лише залишилися, ба, більше, мешканці Львова до них просто звикли. Із цією вимушеною звичкою у 1994 році вирішив боротися міський голова Василь Куйбіда, створивши муніципальну програму поліпшення водопостачання міста. У результаті було розроблено проект програми “Вода”, метою якого стало цілодобове забезпечення водою Львова.

У 1995 році розпочалися переговори зі Світовим банком про надання місту позики для реалізації програми. Навряд, чи міг передбачити пан Куйбіда, що переговори триватимуть аж сім років. Та, видається, що домовленості зі Світовим банком нарешті уже досягнуто.

Днями зі США повернулася українська делегація, яка у Вашингтоні вела кількаденні переговори з представниками Сітового банку . У результаті підписано попередню угоду про надання Україні позики для реалізації програми цілодобового забезпечення водою мешканців Львова. Як зауважив на прес-конференції міський голова Василь Куйбіда, переговори були досить напружені. Зазначу, що вони відбувалися у день, коли парламент відправив у відставку уряд Віктора Ющенка. Звісно, що ця подія суттєво впливала на перебіг перемовин.

5 червня Рада директорів Світового банку має ухвалити остаточне рішення щодо надання позики у розмірі 24 мільйонів 250 тисяч американських доларів для Львова терміном на 20 років. Протягом перших п”яти років місто борг не виплачуватиме. До речі, у Вашингтоні Шведська і Датська асоціації міжнародного розвитку пообіцяли надати Львову ще й гранти у розмірі 7 мільйонів доларів.

Міський голова Василь Куйбіда впевнений у тому, що рада директорів Світового банку ухвалить позитивне рішення.

Опісля - слово за депутатами Верховної Ради України, які мають ратифікувати цю угоду. До речі, Львів має негативний досвід роботи з парламентом. Фракція комуністів не може змиритися з тим, що діяльність їхньої партії у регіоні заборонена місцевою владою. У 1998 році парламент не ратифікував позику для Львова на житлове будівництво. Однак, тоді це був лише початок роботи новообраної Верховної Ради. Міський голова Львова Василь Куйбіда висловив припушення, що тепер депутати не наважаться залишити майже мільйонне місто без води.

Бо в такому разі, комуністам перед виборами до парламенту у 2002 році до Львова можна не потикатися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG