Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійський часопис «Суар» продовжує оповідати скандальну історію про постачання з України в Хорватію великої кількості зброї


Бельгійський часопис «Суар» продовжує оповідати скандальну історію про постачання з України в Хорватію великої кількості зброї

Брюссель, 04 травня 2001 - «Українська мафія міцно окопалася в Бельгії» - під таким заголовком бельгійський часопис «Суар» продовжує оповідати скандальну історію про постачання з України в Хорватію великої кількості зброї. Відношення цього скандалу до Бельгії пояснюється тим, що однією з ключових фігур у реалізації зброї з України на Балкани є громадянин Бельгії Геза Мезосі.

Варто нагадати, що кілька місяців тому бельгійська преса вже присвячувала свої матеріали українським контрабандистам зброєю. Тоді йшлося про арешт в Італії одесита Леоніда Мініна - колишнього громадянина України . Але в той час бельгійська преса акцентувала увагу не стільки на торгівлі зброєю, як на торгівлі справжніми бельгійськими паспортами до якої причетні деякі бельгійських парламентарі та високопосадові чиновники.

Кілька років тому Леонід Мінін придбав бельгійський паспорт за 100 тисяч доларів. Тепер з’ясувалося, що Леонід Мінін, як і нещодавно арештований Олександер Жуков а також Андрій Важник, Анатолій Федоренко тісно повя’зані спільним бізнесом - контрабандою зброї з України на Балкани.

Не останню роль у технічному проведенні торговельних оборудок відіграв досвідчений бельгійський контрабандист Геза Мезосі. Гезі Мезосі присвоюють також авторство у створенні чіткої мережі, тобто усього ланцюга від продавця зброї до її покупця. Ця мережа,- як зазначає часопис «Суар»,- охоплює українске збройне підприємство «Прогрес», білоруське «Білорусьінторг», угорське підприємство «Техніка», українсько-панамське спільне підприємство «Глобал Текнолоджіз Інтрнешінелз», одеське нафтове підприємство «Синтез», тощо. Батько цього непростого проекту нині також знаходиться за гратами.

Однак, як вважають тутешні коментатори, арештовані у цій скандальній справі ділки - це лише маленька частина кримінального айсбергу, а основну його частину слід шукати в країнах колишнього Радянського Союзу, в тому числі в Україні, з морських портів якої нелегальна зброя розпочинала свій шлях на Балкани.

Один чільний український дипломат, який щойно побував у Брюсселі , на запитання «Радіо Свобода», висловив сумнів щодо правдивості публікацій на цю тему в західній пресі, оскільки на його думку зникнення такої величезної кількості зброї з українських арсеналів не могло відбутись непоміченим. Але якщо ці факти підтвердяться, зауважив поважний експерт НАТО, який побажав бути не названим, то Україні загрожують санкції Організації Об’єднаних Націй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG