Доступність посилання

ТОП новини

Програма протиракетної оборони США


Програма протиракетної оборони США

Прага, 4 травня 2001 – Західні газети продовжують коментувати програму протиракетної оборони США. Більшість коментаторів схалюють перспективу цієї програми, яка має оборонний характер і мала би послужити стримуючим фактором для тих режимів, які розробляють або вже посідають ракети далекого засягу і зброю масового знищення. Інші коментатори, навпаки вважають, що розбудова протиракетної оборони може викликати гонку озброєнь серед країн, які побоюються військової переваги Сполучених Штатів. Ще інші передбачають труднощі в реалізації програми у зв’язку з високими коштами, додатковими дослідженнями і випробуваннями.

Коментатор газети «Вашінгтон пост» Чарльз Кройтгаммер називає програму протиракетної оборони, яку днями запропонував президент Буш, революцією в американській ядерній стратегії. Відтепер, як зазначає автор, Сполучені Штати будуть звільнені від безконечних дискусій у справі розмірів, конфігурації і швидкості ракет, кількості боєголовок і стратегічних бомбардувальників в арсеналах США і Росії. Згідно з новою пропозицією Буша, веде далі автор, Сполучені Штати самі вирішуватимуть власні потреби. Коментатор наводить також радше примирливий відгук на протиракетну оборону США з боку Москви. За словами міністра закордонних справ Іванова, Росія сама працює над власною програмою протиракетної орборони. Вважаючи протиракетну оборону правильним стратегічним вирішенням, автор підкреслює на закінчення, що після початку реалізації американської програми Москва піде подібним шляхом.

Коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» Флора Люїс наголошує на тому, що програма протиракетної оборони дозволить скоротити ядерні арсенали і видатки на будівництво нових ядерних ракет. Нинішні ядерні арсенали, що налічують 6000 боєголовок з американського і російського боку, автор вважає надмірними, які пожирають величезні кошти утримання і завжди створюють ризик випадкового або неавторизованого, тобто недозволеного запуску. Коментуючи посилання Мокви на угоду про стратегічну ядерну зброю, автор підкреслює, що президент Буш вважає цю угоду реліктом холодної війни, який не дає перспективи на майбутнє, а залишається символом минулих взаємин між двома державами і далі відіграє важливу роль для Москви. Автор вважає на закінчення, що Вашінтон мав би переконати Москву відступити від попередніх домовленостей і піти за прикладом Сполучених Штатів.

Західна преса відгукується також на нову хвилю неспокою в Македонії. Коментуючи останнє вбивство албанськими бойовиками двох македонських військовослужбовців, газета «Уолл стріт джорнел» закликає Захід зробити все, щоб недопустити до нової поразки і постання нового джерела агресії на Балканах. Професор дипломатичної академії у Відні Давид Філіпс пише, що етнічні албанці не приховують свого розчарування у зв’язку із загальмованим процесом унезалежнення краю Косово. Професор Філіпс пропонує серйозно зайнятися пришвидшенням процесу демократизації і відбудови Косова. На його думку, це мало би припинити ескалацію міжетнічної ворожнечі і в Македонії. У цьому контексті автор пропонує провести низку економічних і соціальних реформ і в самій Македонії, зокрема провести приватизацію і кампанію боротьби з корупцією і таким чином скоротити високий рівень безробіття, який охоплює третину населення країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG