Доступність посилання

ТОП новини

Родичам членів підпільної Ірландської Республіканської партії, яких було вбито під час операції британських служб безпеки буде виплачено компенсацію


Родичам членів підпільної Ірландської Республіканської партії, яких було вбито під час операції британських служб безпеки буде виплачено компенсацію

Лондон, 4 травня 2001 ― Європейський суд із прав людини визнав, що британський уряд був винний у порушенні прав 10 членів Ірландської Республіканської Армії, підпільної організації, що протягом довгих років вела збройну боротьбу проти британської присутності у Північній Ірландії.

Заворушення у Північній Ірландії призвели до тисяч жертв у ворогуючих громадах протестантів і католиків, а також серед британської армії і поліції. Незважаючи на те, що у Великобританії ІРА розглядається, як нелегальна терористична організація , Європейський суд постановив, що вбивство її 10 членів урядовими силами було незаконним, оскільки було порушено головне право людини – право на життя.

Судді розглянули чотири окремі справи, що стосувалися загибелі 10 членів ІРА, одного члена католицької партії Шансейн, що є політичним союзником ІРА і однієї цивільної особи. Родинам кожної із 12 жертв присуджено компенсацію на суму 10 тисяч фунтів стерлінгів.

Вирок Європейського суду викликав невдоволення протестантських партій Північної Ірландії, що прагнуть збереження її статусу, як британської провінції. Зокрема, провідник партії ольстерських уооністів, що одночасно є першим міністром північно-ірландського уряду, у якому протестанти порівну ділять владу із католиками, сказав, що «цей вердикт є дивовижним і таким, що спотворює дійсність». А Пітер Робенсон, депутат британського парламенту від східного Белфаста, що є протестантським районом міста, заявив, що британський уряд мусить відмовитися від виплати компенсації.

«Тяжко собі уявити більший абсурд, ніж захист людських прав вбивць, що намагалися порушити людські права інших», - додав пан Робертсон.

Однак, родичі загиблих членів ІРА кажуть, що проти британських військових і поліцейських, відповідальних за ці вбивства, тепер мусить бути висунуто офіційні обвинувачення. Член організації «Родичі за справедливість» Марк Томсон, зокрема, заявив: «Причетні до цих злочинів мають нести відповідальність». А Г’ю Джордан, що його сина було застрелено 1992-го року емоційно сказав, що, по суті, британський уряд було визнано винним у вбивстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG