Доступність посилання

ТОП новини

Форум міністрів закордонних справ 15 країн-учасниць Європейського Союзу


Форум міністрів закордонних справ 15 країн-учасниць Європейського Союзу

Брюссель, 07 травня 2001 - Цього вікенду в невеличкому шведському містечку Нікьопін відбувся форум міністрів закордонних справ 15 країн - учасниць Європейського Союзу. Форум відбувся також за участі глав дипломатичних відомств 13 -ти країн кандидатів у ЄС, керівників провідних європейських фінансово - кредитних установ. Основною темою дискусій цього форуму було обговорення формування структур ЄС за умов його розширення.

Жителі маленького шведського містечка Никьопін, ще зроду не бачили в свєму місті такої великої кількості провідних європейських дипломатів, політиків та журналістів. Лише під час закритого робочого обіду, взяло участь шістдесят ключових фігур форуму. І хоча регламент пердбачав виступ кожного учасника не більше трьох хвилин робочий ланч тривав понад три години.

Каменем спотикання під час дискусій постала загроза, що після приєднання до Європейського Союзу країн з Центральної та Східної Європи у Західну Європу лине величезний потік дешевої робочої сили. Адже всім відомо, що рівень безробіття в країнах кандидатах дуже високий. Тому Австрія та Німеччина намагалися відстоювати пропозицію Європейської Комісії, яку та зробила місяць тому, аби обмежити вільне переміщення робочої сили зі Сходу на Захід протягом перших семи років, після долучення країни-кандидата до Європейського Союзу.

Проти такої пропозиціїрізко виступила Польща. Польський міністр закордонних справ Владислав Бартошевський, піддав різкій критиці Австрію та Німеччину. Делегація звернула увагу на законодавчі документи ЄС починаючи від Римського до Амстердамського договорів - де чітко зазначено, що правила ЄС для всіх його учасників однакові.

Глава дипломатичного відомства Чеської Республіки Йан Каван зауважив, що ухвалення пропозицій Австрії та Німеччини щодо обмежень вільного пересування робочої сили призведуть до поділу Європейського Союзу на країни вищої касти та на другосортні держави.

Іспанія, Португаля та Греція, де рівень безробіття також сягає критичної межі можуть погодитися з пропозиціями Австрії та Німеччини, але за умови, якщо Європейська Комісія надасть гарантії фінансування не розвинених регіонів.

Окрім питання трудовлаштування міністри закордонних справ обговорили питання мов. Тобто якими повинні бути мови під час робочих зустрічей представників різних держав ЄС. По при міцний опір Італії та Іспанії більшість схилилась до того, щоб робочими мовами євроустанов були англійська та французька, бо після розширення ЄС нелегко буде забезпечити євроустанови перекладачами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG