Доступність посилання

ТОП новини

Понеділкові протести боснійських сербів


Понеділкові протести боснійських сербів

Прага, 8 травня 2001 - У понеділок під час церемонії початку реконструкції мусульманської мечеті із 16-го століття у столиці боснійських сербів Баня-Люці розгнівані місцеві серби закидали прибулих на церемонію мусульман і закордонних дипломатів камінням, яйцями і гранатами зі сльозоточивим газом, таким чином зірвавши церемонію.

Журналісти зазначають, що вчорашній вибух насилля у Баня-Люці є найсерйознішим від часу закінчення війни в Боснії 95-го року. Гнівні протести серед сербів викликала урочиста церемонія початку відбудови мусульманської мечеті у центрі столиці боснійських сербів, пошкодженої у травні 93-го року під час громадянської війни. Мечеть збудували турки 1572-го року під час окупації Балкан. Донедавна керівники самопроголошеної Сербської республіки в Боснії не давали згоди на відбудову мечеті, пропонуючи перенести її із центра міста на околицю. Однак, врешті, під міжнародним тиском вони погодилися на відбудову. На церемонію до Баня-Люки з’їхалися мусульмани з інших районів Балкан, а також прибули представники адміністрації ООН в Боснії і дипломати.

Безпорядки почалися відразу ж із початком виступу на церемонії спеціального представника Генерального секретаря ООН у Боснії Жака Кляйна. Близько двох тисяч розгніваних сербів розбивши поліційний кордон, закидали натовп камінням і яйцями. У натовп полетіло кілька гранат зі сльозоточивим газом. Згідно з повідомленнями, було поранено приблизно 50 учасників церемонії і 18 поліцейських. Мусульмани і дипломати, серед яких були посли Великобританії й Австрії, а також представник Кофі Аннана Кляйн, разом приблизно 600 осіб, під тиском натовпу заховалися в будинку мусульманської громади, де учасники протестів протримали їх протягом шести годин. Серби спалили ісламський прапор, а також п’ять автобусів, які привезли мусульманських прочан до міста, розбивши також інші автобуси й машини. Вони заблокували також площу у центрі міста, на яку намагався приземлитися гелікоптер ООН із загоном італійських миротворців, які поспішили на допомогу місцевій сербській поліції. Врешті поліція і військовослужбовці евакуювали з ісламського центру мусульман і дипломатів, які гостро осудили дії сербських екстремістів.

Представник ООН у Боснії Вольфґанґ Петрич висловив шок і назвав сербські протести тероризмом. Американський посол Томас Міллер, який теж був у понеділок в Баня-Люці, проте не був серед учасників церемонії біля мечеті, осудив безпорядки і закликав місцеве сербське керівництво покласти край беззаконню і заарештувати винуватців. Про арешти поки що не надходило жодних повідомлень, однак, у понеділк увечері, відразу ж після зірвання церемонії міністр внутрішніх справ республіки боснійських сербів Бундало і начальник поліції Баня-Люки Тутус змушені були подати у відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG