Доступність посилання

ТОП новини

Плюси і мінуси державної регіональної політики


Плюси і мінуси державної регіональної політики

Київ, 8 травня 2001 - Ідея державної регіональної політики виникла доволі давно, ще у часи передвиборчої президентської кампанії 1994 року. Саме тоді кандидат у президенти Леонід Кучма підписав Декларацію про організацію системи управління у державі. Мета - підвищити роль регіонів, дати можливість областям захищати свої інтереси. Однак, ішов час, а ситуація в управлінні державою не змінювалася. 1999 року була створена Президентська комісія з розробки концепції державної регіональної політики. Експерти зауважують, що цей документ є дуже сирим, недосконалим. Відтак, згадана проблема зависла у повітрі.

Керівник проекту " Розвиток територіальних громад і регіонів України" Інституту " Схід -Захід" Сергій Максименко вважає, що головною причиною такої невизначеної ситуації є відсутність консенсусу серед українських законодавців та державних управлінців стосовно самого розуміння головних засад сучасної регіональної політики. Найважливіше, на думку Сергія Максименка, це усвідомлення того, що регіональну політику потрібно відокремити від адміністративної, територіальної. Адже такий підхід дозволить не заполітизовувати питання, оскільки заполітизованість є головною вадою концепції регіональної політики. Не меншою проблемою є намагання з боку окремих інституцій монополізувати сам процес вироблення концепції.

Народний депутат Ігор Коліушко має також доволі суперечливе ставлення до згаданого документа. За його словами, причина цього така: у концепції об”єднано дві різні за ступенем актуальності проблеми. “Йдеться про муніципальну реформу і власне регіональну політику. Це є різними речами”, - підкреслив пан Коліушко.

Інший експерт, парламентарій Юрій Ключковський негативно оцінює документ. На його думку, ідея про регіональне самоврядування, яка закладена у концепції, за українських реалій є доволі загрозливою.

“Вона ослаблює цілісність держави, не сприяє формуванню політичної нації, єдиного економічного ринку. Така ідея - це якраз маленькі риночки з пануванням регіональних еліт. У підсумку, це означає домінування регіональних інтересів над загальнонаціональними”, - сказав Юрій Ключковський в інтерв”ю для Радіо “Свобода”.

Плюралізм думок - це, звичайно, явище позитивне. Але якщо усе зупиняється на рівні обговорень , дебатів, круглих столів і розтягується у часі, то позитивом це не назвеш. Схоже, що світло у кінці тунелю заявиться не скоро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG