Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний конфлікт між Росією та Бельгією


Дипломатичний конфлікт між Росією та Бельгією

Москва, 7 травня 2001 ― Міністр закордонних справ Російськлї Федерації Ігор Іванов віддав спеціальне розпорядження керівникам свого відомства викликати на «килим» керівника бельгійського дипломатичного представництва у російській столиці. За відсутності посла до МЗС Російської Федерації був викликаний тимчасовий повіренний у справах Королівства Бельгії у РФ.

У Брюсселі було оголошено гострий протест російського дипломатичного відомства і російського уряду у зв’язку із рішенням посольства Бельгії у РФ припинити видачу віз громадянам Росії.

Таке рішення було ухвалено після того, як бельгійський уряд вирішив розібратися, чому така кількість громадян РФ, яка прибуває за туристичними візами до Бельгії звертається до відповідних інстанцій цієї європейськоїдержави із проханням про політичний притулок? На думку представників МЗС Королівства Бельгія вони зустрічаються із ситуацією, коли не можуть зупинити нелегальну міграцію громадян РФ до Бельгії. І саме тому було вирішено тимчасово обмежити саму видачу в’їздних віз до Королівства Бельгія громадянам Росії. Поки що це зроблено на два тижні.

Однак, спостерігачі у російській столиці говорять, що рішення бельгійського уряду може бути продовжено. Тим більш дивним для російських спостерігачів виглядає це рішення бельгійського уряду, що Бельгія входить до складу країн, які підписали Шангенські угоди. Таким чином, громадяни РФ можуть без будь-яких перешкод в’їхати на територію Бельгії з Німеччини, Нідердандів, Люксембурга, тобто тих країн, які не обмежують видання в’їздних віз громадянам Росії.

Однак, бельгійська сторона пояснює, що у разі, якщо на територію Бельгії прибувають люди, яким не ця країна видала в’їздні візи, вони не можуть звертаттися до МВС Королівства Бельгії із проханням про політичний притулок, а мають робити це в країні, яка видала їм в’їздну візу. Таким чином, Бельгія може не побоюватися, що кількість громадян, які звернуться до її структур з проханням про політичний притулок збільшиться.

У російській столиці ситуація виглядає інакше. Міністерство закордонних справ Росії вважає, що Бельгія порушила міжнародні норми цивілізованого права, що громадяни Російської Федерації зазнають дискрімінації з сторони бельгійських офіційних структур. Росія зазначає, що буде реагувати адекватно і вже зараз почне діяти так, щоб бельгійська сторона зрозуміла, наскільки серйозною може бути реакція російської сторони.

Таким чином, можна сказати, що сьогодні між Москвою та Брюсселем розпочався справжній дипломатичний скандал, який може, згодом, перерости у досить серйозні дипломатичні проблеми, якщо, звичайно, сторони вже найближчим часом не знайдуть вирішення ситуації, яка виникла внаслідок рішення бельгійського уряду припинити видачу в’їздних віз громадянам Російської Федерації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG