Доступність посилання

ТОП новини

Перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони»


Перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони»

Брюссель, 8 квітня 2001 - Цого вівторка в Брюссель до штаб-квартири НАТО прибула чисельна делегація американських експертів з питань озброєння та оборони. Мета їх візиту - провести перший раунд консультацій щодо намірів Вашингтону реалізувати американську ініціативу «Протиракетної Національної Оборони».

Групу експертів, яка прибула цього вівторка до шаб-квартири НАТО очолили заступник Державного секретаря Сполучених Штатів Америки Марк Гроссман та заступник Ради Національної Безпеки США Стів Хадлей. Американські експерти з питань оборони зустрілися з політичним та військовим керівництвом НАТО, а також з послами країн - учасниць альянсу.

Під час зустрічі з журналістами Марк Гроссман заявив,що необхідність відвідати штаб-квартиру НАТО виникла після знаменитої промови президента США Джорджа Буша, яку він виголосив 1 траввня у Вашінгтоні стосовно необхідності впровадження в життя «Протиракетної Національної Оборони».

Заступник держсекретаря США Марк Гроссман зазначив, що для Вашінгтона надзвичайно необхідна в реалізації оборонного проекту підтримка НАТО та низки інших держав. Тому найближчим часом консультації будуть проводитись з усіма європейськими країнами, деякими країнами Азії і зокрема з Японією та Кореєю.

Найголовніше, вважають американські експерти та керівництво НАТО, що сторони дійшли згоди, аби реалізовувати американську ситему «Протиракетної Національної Оборони» разом з НАТО. Світ нині, - зауважив Марк Гроссман, - це не вже не той , яким він був у 1972-му році, і хоча Росія більше не становить загрози, зате існують інші вороги, які володіють зброєю масового знищення і торгують нею на право й наліво не дотримуючись міжнародних правил. І це не лише ракети. Це також хімічна, біологічна та інші види зброї.

На запитання журналістів, чи планують США і НАТО залучити Росію до імплементації системи «Протиракетної Національної Оборони», заступник держсекратаря США Марк Гроссман відповів, що для обговорення цієї теми у п’ятницю Москву відвідають заступник міністра оборони США Пол Волфовіц та представники Ради Національної Безпеки США.

Щодо списку країн які становлять потенційну загрозу, Марк Гроссман відповів, що такий список не оприлюднюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG