Доступність посилання

ТОП новини

Придністровський політичний в’язень від 92-го року Ілії Ілашку – на волі


Придністровський політичний в’язень від 92-го року Ілії Ілашку – на волі

Кишинів, 8 травня 2001 - Напередодні святої Пасхи молдовський президент Владімір Воронін звернувся до голови адміністрації Придністров’я Ігоря Смірнова з проханням звільнити з тираспольської в’язниці «групу Ілії Ілашку». Цих людей було ув’язнено в червні 92-го року.

Як відомо, Молдова багато разів намагалася з допомогою міжнародних організацій домогтися від лідерів Придністров’я передачі Ілії Ілашку третій країні. В Тирасполі після довгого вивчення такої пропозиції заявили, що третьою країною можуть бути всі держави, окрім Румунії. Поки Молдова вела переговори щодо третьої сторони, яка б розглянула судову справу колишнього голови тираспольської спілки Народного фронту Ілії Ілашку, якого засуджено за терористичні акти під час збройного конфлікту, в’язень став членом румунського сенату.

Сам Ілії Ілашку також довго вирішував, депутатом якого парламенту – Молдови чи Румунії – він буде. Річ у тім, що Ілашку, вже коли він був у в’язниці, двічі (94-го та 98-го років) обирали депутатом молдовського парламенту за списками різних партій. Це робили для того, щоби звільнити його з в’язнці. Але все марно. Лідери Тирасполя навіть не бажали слухати про звільнення Ілашку, якому винесли вирок за звинуваченням в організації терактів. До влади в Молдові 25 лютого 2001 року прийшли комуністи, а колишній Народний фронт отримав у парламенті лише 9 місць із 101-го.

Новий молдовський президент комуніст Владімір Воронін пообіцяв, що він вирішить придністровську проблему і звільнить з в’язниці Ілії Ілашку. Пан Ілашку сказав у суботу, що він дякував президентові зі сльозами на очах. В’язень зазначив, що «президент Воронін – політик у Молдові, котрий від мене нічого не просив. Я до останньої хвилини не сподівався, що мене можуть звільнити». Колишній в’язень повідомив, що він буде в Кишиневі доти, поки не звільнять з тираспольської в’язнциі його трьох товаришів. По тому він поїде до Румунії, громадянином якої є з 2000-го року. Як член румунського сенату Ілашку братиме участь в засіданнях Асамблеї Ради Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG