Доступність посилання

ТОП новини

До політичного скандалу призвела антисемітська промова президента Сірії Башара Ассада під час візиту до країни Папи Римського


До політичного скандалу призвела антисемітська промова президента Сірії Башара Ассада під час візиту до країни Папи Римського

Єрусалим, 9 травня 2001 ― Папа Римський Іоан Павло Другий вже роками мандрує маршрутом апостола Павла, відвідуючи ті землі, де апостол Павло навертав язичників та іудеїв у християнську віру.

Нинішній візит його до Дамаску був продовженням цих мандрів. Загалом, візит був успішний. Папа Римський відвідав мечеть Омаяд у Дамаску та сірійське місто Кунийтра. Його тепло зустріли всі – і мусульмани, і християни.

Одначе диктатор Сірії Башар Ассад вирішив використати візит Папи у своїх політичних цілях. Усвоїй промові на честь Папи він пов’язав нинішній палестинсько-ізраїльський конфлікт із християнством, заявивши, що буцімто страждання арабів Палестинської автономії під ізраїльською окупацією нагадують страждання Ісуса Христа від рук євреїв. «Чого можна очікувати від народу, який зрадив і Ісуса Христа, і Магомета», - запитав він.

Папа Римський немов би не чув Б.Ассада, продовжуючи проповідувати ідею миру та злагоди між арабами та євреями на Близькому Сході.

Башар Ассад скористався для відповіді своїм критикам тим приводом, що він сам араб, тобто симіт і тому антисемітом не може бути. Проте такі семантичні вправи, навряд, чи йому допоможуть, бо всім відомо та ясно, що саме він мав на меті, коли висловився таким чином.

Як пише сьогодні у своїй статті в газеті «Jerusalim Post» місцевий аналітик Шломо Авінері, те, що провідник військового, деспотичного режиму хоче представити себе, як захисника і ісламу, і християнства просто дивує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG