Доступність посилання

ТОП новини

Про деякі підсумки візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса до Берліна


Про деякі підсумки візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса до Берліна

Берлін, 9 травня 2001 ― Міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес став першим закордонним політиком, якого глава уряду ФРН Герхард Шрьодер офіційно прийняв в новій будівлі відомства канцлера.

Головною темою переговорів стала ситуація на Близькому Сході та пошук шляхів врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. За словами Шимона Переса, між Ізраїлем та палестинцями більше немає об’єднуючого моста. Водночас, він висловив сподівання, що остання хвиля насильства не спричинить нову війну на Близькому Сході. На думку міністра закордонних справ Ізраїлю, європейці мають ральні важелі для того, щоб уникнутиподальшої ескалації конфлікту. У зв’язку з цим, він закликав ЄС вчинити тиск на палестинців для того, щоб спонукати їх припинити терористичні акти щодо Ізраїлю.

Крім того, під час бесіди з німецьким канцлером Шимон Перес запропонував створити своєрідну трійку, до складу якої увійшли б Ізраїль, Йорданія та Палестинська автономія. Це новоутворення могло б тісно співпрацювати з Європейським Союзом і набути статусу асоційованого члена ЄС. Такий крок, на думку Ш.Переса, створив би необхідні умови для того, щоб запровадити у кризовому регіоні європейські норми. Міністр закордонних справ Ізраїлю заявив, що ідея Європи привертає його увагу, передусім тим, що у Європейському Союзі суперечки вирішуються не на політичному, а на економічному рівні.

У Берліні Шимон Перес провів переговори також з міністром закордонних справ ФРН Йошкою Фішером. Крім того, він взяв участь в урочистій церемонії відкриття нової будівлі ізраїльського посольства у Німеччині.

Шимон Перес не перший політик, який закликає європейців, загалом, та Німеччину, зокрема, відігравати більш активну роль у врегулюванні близькосхідного конфлікту. Нещодавно з подібною заявою у Берліні виступив президент Єгипту Хосні Мубарак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG