Доступність посилання

ТОП новини

Сповнилося сто днiв, як у Сербiї ступив у посаду новий, перший посткомунiстичний кабiнет мiнiстрiв


Сповнилося сто днiв, як у Сербiї ступив у посаду новий, перший посткомунiстичний кабiнет мiнiстрiв

Бєлград, 10 травня 2001 – Урядовцi задоволенi своїми результатами, а громадяни обережнi, бо ще не вiдчувають полiпшення життя, яке їм обiцяла демократична правляча коалiцiя. Слободана Мiлошевича усунено вiд влади у жовтнi минулого року, а Сербiя одержала новий уряд щойно на початку лютого цього року. У мiжчасi республiкою керував перехiдний уряд, який в основному займався знищенням документiв про незаконну дiяльнiсть колишньої влади.

Перший посткомунiстичний уряд у Сербiї складається з опозицiонерiв з багатолiтнiм стажем й досвiдчених експертiв. Хоча в ньому є представники 18 партiй, вiн завжди виступає як єдина команда. Громадяни вперше мають змогу слухати мiнiстрiв, яких розумiють, бо їхнi попередники говорили бюрократично-комунiстичною мовою, яка не мiнялася упродовж десятилiть.

Вiдзначаючи сто днiв своєї влади, прем’єр-мiнiстр Зоран Джiнджич нагадав, що курс динара залишився стабiльним, а на прожиток одної сiм’ї вистачають двi пересiчнi зарплати. Все-ж, вiн сказав, що 300 тисяч сiмей отримує 40 нiмецьких марок в мiсяць, а мiльйон людей – на межi виживання. Протягом перших трьох мiсяцiв експорт зрiс на 15 вiдсоткiв, i скорочено дисбаланс мiж експортом та iмпортом. Уряд пiдготував 30 реформiстьских законiв й таким чином створив передумови для глибокої перебудови економiчної системи й суспiльства взагалi. До кiнця поточного року буде ухвалено й новий карний кодекс та закони про роздержавлення й приватизацiю, сказав Джiнджич.

Вiд режиму Мiлошевича уряд успадкував кризу на пiвднi Сербiї, неврегульованi стосунки з Чорногорiєю та корумпований державний i полiцейський апарати. На пiвднi Сербiї щойно у травнi розпочалися переговори з полiтичними представниками албанцiв. Ситуацiя в цьому регiонi не погiршилася у порiвнаннi з минулим роком, але анi не покращала. Опинилася за ґратами майже цiла керiвна команда полiтичної полiцiї, згодом ув’язнено й Мiлошевича. Однак, громадяни висловлюють незадоволення, що iще на волi низка колишнiх урядовцiв, якi країнi й народовi завдали стiльки лиха.

Новий уряд тiльки що розпочав боротьбу проти органiзованої злочинностi. Вiд її результатiв найбiльше залежить його доля, оскiльки комунiстично-нацiоналiстична мафiя контролювала не лише господарство, але й масмедiа, охорону здоров’я, культурнi iнституцiї тощо. Тому не дивно, що новим урядовцям погрожують лiквiдацiєю рiзнi таємнi групи.

Люди у Сербiї, хоча й не живуть багато краще, проте живуть сьогоднi спокiйнiше: немає страху за особисте життя, немає страху вiд пiдслухування та доносiв. Немає, нарештi, страху вiд нових вiйн. А саме вiйни були основною ознакою часу Мiлошевича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG