Доступність посилання

ТОП новини

Економічні новини


Економічні новини

Київ, 10 травня 2001 -Президент України Леонід Кучма заявив, що, обираючи кандидатуру нового прем'єр-міністра, він надаватиме перевагу людині з досвідом керівної роботи і без великих політичних амбіцій.

Промовляючи під час відвідин військового шпиталю неподалік Києва, президент сказав, що наступником Віктора Ющенка на посаді він волів би бачити, так би мовити, "трудову конячку".

Пан Кучма згадав імена чотирьох кандидатів: голову податкової адміністрації Миколу Азарова, голову Союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, мера Києва Олександра Омельченка і керівника урядової комісії з питань військово-промислового комплексу Володимира Горбуліна.

Ізраїльські дослідники заявили, що їм вдалося отримати нові свідчення генетичних відхилень у жертв Чорнобильської аварії.

Науковці університету міста Хайфа досліджували ДНК дітей колишніх ліквідаторів, народжених після аварії 1986 року.

Вчені виявили, що діти осіб, які піддавались інтенсивному опроміненню під час ліквідації наслідків катастрофи, мають у сім разів більше мутацій, ніж інші діти.

Вони також з'ясували, що кількість генетичних мутацій серед дітей, народжених відразу після аварії, більша, ніж у дітей, народжених у наступні роки.

За повідомленнями зі штаб-квартири американської корпорації "Боїнґ", що розташована в Сіетлі, в рамках міжнародного космічного проекту "Морський Старт" здійснено успішний запуск української ракети "Зеніт" з американським радіо-супутником на борту. У повідомленні говориться, що запуск здійснено з плавучої платформи Одісей у Тихому океані неподалік екватора, і він є шостим успішним запуском в рамках "Морського Старту".

У цьому проекті "Боїнгові" належить 40% акцій. 25% тримає російська космічна корпорація "Енергія", ще 20% - норвезька компанія "Кварнер", яка збудувала плавучу платформу-космодром.

Український завод "Південмаш" та конструкторське бюро "Південне" з Дніпропетровська мають разом 15 % акцій у «комерційному космічному проекті, реалізація якого почалася восени 1999 року.

Будь-який новий уряд, сформований в Україні, буде тимчасовим, ситуативним і нестабільним. Так вважає шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало. За його словами, сьогодні є дуже багато фантазій, пророкувань щодо імені майбутнього прем'єра, але насправді це неважливо. “В Україні немає стійких групових інтересів, навіть у великих групах, немає механізмів взаємних зобов'язань між такими групами, проте є великий вплив особистих амбіцій, є ряд дуже потужних груп, які намагаються монополізувати політичний простір, - заявив В.Полохало. На його думку, швидше за все, уряд очолить хтось із губернаторів.

Згідно з новою редакцією Земельного кодексу України, підготовленою до другого читання, купівля-продаж землі сільськогосподарського призначення забороняється на невизначений термін. Про це повідомила голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Катерина Ващук на презентації нової редакції Земельного кодексу, підготовленій до другого читання в парламенті. За її словами, норма про купівлю-продаж землі буде введена тільки з ухваленням законів, що гарантують прозорий рух землі, зокрема, законів про державний земельний кадастр, про реєстрацію земельних ділянок, про іпотеку землі, про оцінку і охорону землі. Міністр аграрної політики Іван Кириленко вважає, що тимчасова заборона купівлі-продажу землі дозволить селянам "відчути вигоду від власності" - в новому Земельному кодексі перевага віддається оренді землі. За його словами, новий Земельний кодекс остаточно закріплює право приватної власності на землю.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) може розглянути питання поновлення фінансування України за програмою розширеного фінансування (ЕЕF) до кінця червня. Про це повідомив журналістам міністр економіки Василь Роговий, коментуючи підсумки переговорів у штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні та засідання українсько- американської комісії з питань економічного співробітництва. За його словами, на початку червня очікується приїзд в Україну місії МВФ. Серед неврегульованих питань В.Роговий виділив питання фінансового оздоровлення банку "Україна", зниження обмежень на експорт соняшнику. А сума суто американської допомоги Україні на наступний фінансовий рік (у США він починається з 1 жовтня), за словами Василя Рогового, планується в розмірі $176 млн. Як наголосив В.Роговий, це найбільша сума, що надається країнам СНД. На поточний фінансовий рік для розвитку українсько-американського співробітництва США виділили Україні $170 млн.

До Дня перемоги понад 1 мільйон ветеранів війни отримали грошову допомогу, яку з 20 квітня почали виплачувати місцеві органи соціального захисту населення. На ці цілі передбачено 85 мільйонів гривень. З минулого року у бюджеті вперше окремим рядком визначаються видатки на виплату матеріальної допомоги ветеранам війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG