Доступність посилання

ТОП новини

Американці і німці різної думки про Віктора Чорномирідна


Американці і німці різної думки про Віктора Чорномирідна

Прага, 10 травня 2001 ― Що означає призначення Чорномирдіна на посаду нового посла Росії в Україні?

Спершу слово німецькому політологу, керівнику відділу “Росія-СНД” Німецького товариства зовнішньої політики в Берліні Александру Рару:

“Я думаю, що призначення Чорномирдіна потрібно розглядати як початок нового етапу розвитку російської зовнішньої політики. У тому розумінні, що президент Путін, як про це говорять у Москві, не дуже задоволений діяльністю російського міністерства закордонних справ за кордоном. І його люди непрямо вже критикували послів за те, що вони не зовсім правильно проводять політику Путіна, це стосується Європейського Союзу, Америки, країн СНД. Я думаю, що зараз Путін буде проводити певні експерименти. І на посади послів призначатиме не стільки професійних дипломатів, скільки політиків, таких, як Чорномирдін. І мене не здивує, якщо через кілька днів чи тижнів ми дізнаємося, що справдиться інша чутка, яка зараз мандрує Європою. А саме, що новим послом Росії, наприклад, в Німеччині може стати Михайло Горбачов.”

На Вашу думку, що тепер найбільше потрібно Путіну від Чономирдіна в Україні?

“Газ, газ і ще раз газ. Чорномирдін - це “містер газ” Росії, і головні взаємини з Україною зараз розбудовуються на цій основі. Росія вважає, що Україна готова увійти у справжній енергетичний альянс з Росією щодо Європейського Союзу. Я думаю, що Чорномирдін зараз їде в Київ, аби налагодити таку співпрацю, переконати Кучму в тому, що для України - це важливо.”

У західній, передусім американській пресі, було дуже багато критичної інформації про Чорномирдіна. Його часто звинувачують у корупції. А яка репутація Чорномирдіна в Німеччині?

“Ви знаєте, в Америці президент Буш у своїй передвиборчій кампанії справді критикував Чорномирдіна за те, що він нібито крав гроші Міжнародного валютного фонду. Але я повинен сказати, що в Європі, особливо у Німеччині, репутація Чорномирдіна дуже добра, адже під його керівництвом німецька енергетична компанія “Рургаз” придбала 5 % акцій “Газпрому.” Так що у Німеччині Чорномирідна вважають політиком-менеджером, господарником, з яким можна вести мову про економічні питання можливо продуктивніше ніж з професійним дипломатом, який з будь-яких питань повинен питати Москву.”

За що ж Чорномирдін так насолив американцям? На зв’язку наш кореспондент в Нью-Йорку Юрій Дулерайн:

«Тут говорили про те, що амерканці нібито відчувають певну нехіть щодо Чорномирдіна, мені здається, це певне перебільшення, бо колишній російський прем’єр в Америці цікавить нині хіба що політологів та економістів. А що Джордж Буш-молодший згадував пана Чорномирдіна торік під час виборчої кампанії, то лише, як символ корумпованості російських правлячих кіл, з яким підтримувала дружні стосунки адміністрація Білла Клінтона. Джордж Буш згадав В.Чорномирдіна у зв’язку саме з тим, що той був співголовою американсько-російської комісії з економічного співробітництва і що піврічні засідання цієї комісії не дали нічого, крім вагону резолюцій, постанов, планів нових спільних проектів і тому подібного.

Журнал «Форбс» згадував про В.Чорномирдіна у зв’язку з тим, що він входить до числа, не пам’ятаю вже точно, другої сотні, здається, найбагатших людей світу і що його особистий капітал оцінюється десь у 5 мільярдів доларів. Прем’єр на державній службі, де він міг отримати такі гроші?

Була стаття в «Нью-Йорк таймс мегезін» і там мовилося, зокрема, що Центральне розвідувальне управління має товстелезне дос’є на В.Чорномирдіна, на його фінансові ескапади. Там навіть говорилося про те, що помічник В.Чорномирдіна вимагав від західних бізнесменів один мільйон доларів хабаря лише за доступ, так би мовити, до тіла, за зустріч із В.Чорномирдіним, не гарантуючи жодної позитивної резолюції щодо справ, з якими зверталися бізнесмени. І коли віце-президент Е.Гор прочитав цей ніщивний абсолютно документ, то він написав на ньому резолюцію з нецензурною лайкою, тобто він не хотів псувати взаємини з В. Чорномирдіним. І це було однією з причин, я не кажу головною, далеко не головною, але однією з причин поразки остаточної Ела Ґора на виборах минулого року».

Залишається риторичне запитаня. Для чого такій багатій людині їхати в Україну?

«З якою метою він їде в Україну? Я, звичайно, живу за океаном і спостерігаю радше американське життя, але можу сказати на прикладі того, як мільйонери і мільярдери в Америці, домігшися капіталу про який ніхто навіть не міг і мріяти, потім добиваються влади, хочуть влади. Скажімо, Джон Корзін, мультимільйонер з Нью-Джерсі, 35 мільйонів доларів витративши на свою виборчу кампанію, став сенатором Сполучених Штатів.

Ну, а В.Чорномирдін, очевидно, отримав свій посольський титул не витративши такої кількості грошей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG