Доступність посилання

ТОП новини

Реформування Єврокомісії – пропозиції офіційного Берліну


Реформування Єврокомісії – пропозиції офіційного Берліну

Брюссель, 10 травня 2001 - Комісія Європейського Союзу та члени Європейського парламенту продовжують обговорювати пропозиції, які нещодавно вніс канцлер Німеччини Герхард Шредер, щодо нових механізмів призначення Голови Європейської Комісії. Німецький канцлер вважає за доцільне ,аби Голову Європейької Комісї визнчала не Рада Міністрів ЄС , як це було до тепер, а Європейський Парламент.

Пропозиції канцлера Німеччини Герхарда Шредера знаходять все більшу підримку інших держав-членів Європейського Союзу. Приміром цього четверга політичне керівництво Нідерландів заявило, що пропозиції Німеччини досить радикальні, але вони допоможуть зміцнити Європейський Союз та підвищить цим реноме Європейського Союзу у світі.

Суть пропозиції офіційного Берліну полягає в тому, що голова Європейської Комісії не призначатиметься Радою міністрів ЄС, а обиратиметься під час загальних виборів у Європейський парламент і тоді від парламентської більшості залежатиме кому належатиме портфель голови Європейської Комісії.

Нагадаємо, що Європейська Комісія, штаб-квартира, якої знаходиться у Брюсселі є свого роду виконавчим органом ЄС. При цьому слід нагадати ,що досить часто між Європейським Парламентом і Європейською Комісією виникали серйозні протиріччя. На Єврокомісію Рада міністрів ЄС має значно більший вплив ніж Європейський Парламент і саме тому виникають розбіжності в позиціях цих трьох євроустанов.

Для прикладу: Європейський Парламент ухвалює резолюцію про відкладення створення митної зони між Туреччиною та ЄС, а Єврокомісія робить зовсім протилежне. Європарламент Ухвалює рішення про припинення кредитування Росії у зв’язку з подіями в Чечні, Єврокомісія оголошує Росії демарш і разом з тим розробляє стратегічний проект щодо співробітництва в енергетичному секторі. Тому якщо голова Єврокомісії буде обиратися партійною більшістю Європейського парламенту, вважають місцеві оглядачі, то тоді робота Європейської Комісії гармонізуватиме з позицією Європейського Парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG