Доступність посилання

ТОП новини

Претенденти до НАТО координують зусилля


Претенденти до НАТО координують зусилля

Прага, 10 травня 2001 — Керівники десяти посткомуністичних країн зібралися в столиці Словаччини, щоби обговорити свої сподівання на вступ до союзу НАТО й попри спротив Росії, скоординувати свої зусилля й з’ясувати переваги, що їх принесе їхнє членство самому Північноатлантичному альянсові.

Конференцію «Європейські нові демократії: лідерство й відповідальність» зорганізував Мікулаш Дзурінда, Прем’єр-міністр Словаччини, яка 1999 року зі своїм попереднім, не вельми демократичним і ринковим керівництвом, зазнала жорстокого розчарування, не потрапивши разом із Чехією, Польщею й Угорщиною до першої хвилі розширення НАТО.

Тепер тих, хто гаряче прагне вступити до НАТО, значно більше: у Братіславі зібралися прем’єри чи віце-прем’єри Албанії, Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Македонії, Румунії, Словаччини, Словенії й Хорватії. Не всі вони є в офіційному натівському переліку претендентів, але всі вони, що колись були за «залізною завісою», зараз демократичні й бажають приєднатися до альянсу.

Сам союз НАТО офіційно в конференції участі не бере — його представлено як спостерігача, але спостерігача пильного: як очікують, на своїй зустрічі на найвищому рівні в Празі восени наступного року Північноатлантичний союз запросить до переговорів про вступ наступну групу країн.

Кого буде запрошено — наразі не відомо: «На нинішній стадії попередніх рішень іще немає, – сказав в інтерв’ю для агентства Франс Прес представник НАТО. – Кількість запрошень, що їх може бути видано в Празі, буде від нуля до дев’яти… Це врешті буде рішення політичне», – додав неназваний представник.

Деякі нинішні члени НАТО, особливо європейські, як кажуть, хотіли б бачити в альянсі й балканські країни, щоби принести стабільність у такий неспокійний реґіон.

Балтійські країни, за повідомленнями, мають підтримку в Вашинґтоні — хоча інші попереджають, що розширення НАТО на схід до самих кордонів Росії на країни зі значними російськомовними меншинами має дестабілізувальний потенціял.

Але Північноатлантичний союз заявляє, що бере до уваги занепокоєння Росії, яка категорично протестує проти вступу до нього балтійських держав — та диктату не потерпить. Це підтвердив у четвер і згаданий представник НАТО.

Головне для альянсу те, що всі країни, які беруть участь у братіславській конференції, бажають вступити до нього й готуються до цього, і той факт, що вони збираються на рівні прем’єр-міністрів, свідчить, що вони ставляться до цього серйозно, вважає представник НАТО.

На початку зустрічі перед її 140 учасниками виступає з особистим посланням підтримки від Президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша заступник Держсекретаря з політичних питань Марк ¢росман. Серед визначальних промов, що заплановані на п’ятницю, — виступ Президента Чехії Вацлава Гавела чи відомого американського політолога Збиґнева Бжезинского.

А підсумком зустрічі має стати «Братіславська декларація», яка закличе прискорити європейську інтеґрацію.

За словами члена комітету з закордонних узаємин Сенату США і президента неурядового Американського комітету в справах НАТО Бруса Джаксона, який бере учать у зустрічі, «Будівничі Нової Європи збираються до Братіслави, бо вони знають, що проект єдиної й вільної Європи ще не докінчено».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG