Доступність посилання

ТОП новини

Як російські політики ставляться до призначення Віктора Черномирдіна новим послом Росії в Україні


Як російські політики ставляться до призначення Віктора Черномирдіна новим послом Росії в Україні

Москва, 10 травня 2001 ― Фактично відразу після того, як президент Російської Федерації Володимир Путін зустрівся з колишнім прем’єр-міністром Росії Віктором Черномирдіним і повідомив про призначення В.Черномирдіна новим послом Російської Федерації в Україні, російські політики почали коментувати це рішення.

Коментарів багато і, загалом, вони позитивні. Керівник міжнародного комітету Ради Федерації, губернатор Новгородської області Михайло Прусак привітав це рішення і сказав, що Віктор Черномирдін, який знаходиться у дружніх взаєминах з президентом України Леонідом Кучмою і має добрі зв’язки з українськими газовиками, допоможе вирішити усі складні проблеми у російсько-українських взаєминах.

Голова Комітету Державної Думи Російської Федерації з міжнародних справ Дмитро Рогозін сказав, що впевнений у тому, що Дума схвалить кандидатуру В.Черномирдіна. «В.Черномирдін є політичною фігурою, - говорить Дмитро Рогозін, - а президент поступив правильно, коли оприлюднив це свої рішення».

Володимир Жириновський також радіє за Віктора Черномирдіна, який має значний досвід на посаді глави уряду і в якості одного із керівників «Газпрому». Окрім того, на його думку, призначення В.Черномирдіна саме в Україну є вірним, бо воно не потребує знання іноземних мов.

Керівник пропрезидентської парламентської фракції «Єдність» сказав, що політична відпустка В.Черномирдіна закінчилася. В.Черномирдін останнім часом не міг себе повністю реалізувати, тепер у нього є така можливість.

Заступник голови Комітету Державної Думи з міжнародних справ Костянтин Косачов також вважає рішення Володимира Путіна абсолютно правильним. На його думку, це нестандартне рішення Володимира Путіна, яке відповідає масштабу проблем двосторонніх взаємин.

Борис Нємцов, лідер фракції Спілки правих сил вважає, що рішення Володимира Путіна підкреслює необхідність зміцнення взаємин з Україною. В. Путін продовжив традицію призначення у виконавчі органи влади людей з працівників парламенту, які лояльні курсу президента. А сам Віктор Черномирдін є людиною, яку можна охарактеризувати, як серйозну політичну постать здатну змінити ситуацію в російсько-українських взаєминах.

Ось такі оцінки, які є формальними і оприлюднюються у засобах масової інформації. Мої ж співрозмовники у кулуарах влади говорять про те, що російське керівництво, коли вирішувало питання із призначенням Віктора Черномирдіна послом Росії в Україні дбало перш за все про те, щоб до України поїхала авторитетна людина, яка б мала не просто непогані, а дійсно добрі взаємини з президентом України Леонідом Кучмою і прекрасно усвідомлювала весь механізм можливого тиску на Україну, коли мова йде про енергетичні питання.

В.Черномирдін може стати, - сказав один із таких моїх співрозмовників, - своєрідним генерал-губернаторм України в ситуації, коли економічно ця країна все більше і більше стає залежною від Москви. Реалізувати таку залежність зможе тільки людина, яка усвідомлює собі, як здійснюється механізм російсько-українських взаємин. І тут Віктор Черномирдін може отримати сильного союзника в особі президента України Леоніда Кучми, свого доброго приятеля і також людини зацікавленої саме в енергетичному бізнесі.

Тандем Кучма-Черномирдін може стати саме тим тандемом, який зможе вирішити, хто саме стане наступним президентом України і поза всяким сумнівом, про це сьогодні вже можна говорити, цей президент буде людиною, яка може перемогти свої конкурентів тільки, якщо цього буде бажати не просто Москва, а російське посольство у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG