Доступність посилання

ТОП новини

Нарешті розпочалося перше судове засідання у справі вбивства відомого українського композитора-пісняра Ігоря Білозора


Нарешті розпочалося перше судове засідання у справі вбивства відомого українського композитора-пісняра Ігоря Білозора

Львів, 11 травня 2001 - Рік знадобився для того, щоб у Львові нарешті розпочалося перше судове засідання у справі вбивства відомого українського композитора-пісняра Ігоря Білозора. Саме 10 травня він потрапив у реанімацію, де невдовзі помер, так і не повернувшись до свідомості. 28 травня серце музиканта перестало битися назавжди.

“8 травня 2000 року на цьому місці російськими шовіністами було закатовано українського композитора Ігоря Білозора,”- ці слова написано на табличці, встановленій на хресті, навколо якого терновий вінок. Трагедія сталася у центрі Львова, за кілька метрів від приміщення обласної прокуратури, на очах у правоохоронців. Травневі дні минулого року приносили нові і нові повідомлення про стан Ігоря.

“У рідному Львові, на українській землі, побили музиканта за те , що він співав українську пісню,” - обурювалися львів’яни..

Ця справа стурбувала й адміністрацію президента. Як свідчать матеріали, записані на одній з касет майора Мельниченка, які опублікувала місцева преса, тодішній губернатор Львівщини пан Сенчук особисто повідомляв президента України про ситуацію у Львові і заспокоював його, що все перебуває під контролем. І дійсно, все тоді було під контролем влади.

Деякі правоохоронці робили усе можливе, щоб заплутати справу і вигородити одного із учасників злочину – Воронова, батько якого займав керівну посаду в місцевих органах міліції. Справу почав слухати районний суд Івано-Франківської області. На лаві підсудних тоді опинився лише один обвинувачений – Воронов, інший – Калінін - перебував у розшуку. Невдовзі його затримали в Криму. Після клопотань рідних композитора, розгляд справи передали у Львівський обласний суд.

Слідство закінчене. Розпочався суд . Однак прокуратура остаточно відкинула будь-які політичні мотиви цього злочину. З цим не погоджуються родина Білозора і громадськість міста. На тисячному віче, яке відбулося у Львові 9 травня, під час пікетування приміщення обласного суду 10 травня, львів’яни в один голос заявляли, що Ігор Білозір загинув за українську мову та українську пісню.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG