Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт


Близькосхідний конфлікт

Прага, 11 травня 2001 – Чергова ескалація близькосхідного конфлікту знову стала у центрі уваги західної преси. Під вогнем гострої критики опинилися ізраїльський і палестинський лідери, які декларують бажання відновити мирні переговори і тим часом продовжують конфронтацію, а також адміністрація президента США Буша, яка занедбала попередню посередницьку роль Вашінгтона у близькосхідному мирному процесі. Оглядачі продовжують коментувати інші міжнародні проблеми, зокрема дискусії у справі реалізації програми протиракетної оборони США, політичні дискусії навкола Іраку й Ірану та інші теми.

Коментуючи недавнє убивство двох ізраїльських підлітків, а пізніше загибель чотиримісячної палестинської дівчинки від ізраїльського танкового снаряду, газета «Вашінгтон пост» у редакційній статті зазначає, що смерть дітей свідчить наскільки дикою стає конфронтація між Ізраїлем і палестинцями. Захоплення зброї й ізраїльські плани дальшої розбудови єврейських поселень на палестинських землях можуть значно погіршити ситуацію, підкреслює газета. Обидва лідери, тобто Шарон і Арафат заявляють, що вони бажають припинити насилля і повернутися до переговорів, однак, поводять себе, ніби воліють поглибити конфлікт. Обидва лідети і зокрема Шарон, веде далі газета, відкинув також йордансько-єгипетську мирну ініціативу. При цьому «Вашінгтон пост» критикує адміністрацію президента Буша, який послабив американські впливи, що протягом десятиліть були важливим фактором близькосхідного мирного процесу.

Британський тижневик «Економіст» у редакційній статті, стримуючись від гострої крити сторін, стверджує, однак, що в ескалації конфлікту винні обидві сторони. Як зауважує журнал, палестинці мали би припинити терористичні операції і покарати організаторів терористичних актів. Але, підкреслює далі «Економіст», стримати дальшу конфронтацію буде особливо тяжко, поки Ізраїль не заморозить дальшої розбудови єврейських поселень на палестинських територіях.

Нав’язуючи до близькосхідного конфлікту, коментатор газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман повертається до недавньої антиізраїльської заяви сірійського керівника Башара аль-Асада під час перебування в Сірії Папи Римського Йоанна-Павла Другого. Маючи папу по своєму боці, пише коментатор, аль-Асад закликав християн і мусульман об’єднатися проти Ізраїлю і євреїв, які, за його словами, намагаються вбити принципи будь-якої релігії, як вони свого часу зрадили Ісуса Христа і намагалися вбити пророка Мухамеда. Із цими словами, зазначає коментатор, виступив син (сірійського керівника) Хафеса Асада, який 82-го року замордував у його рідному місті Гама близько 20-ти тисяч ісламських фундаменталістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG