Доступність посилання

ТОП новини

Поняття Захід – від американської Аляски до естонського Талліна


Поняття Захід – від американської Аляски до естонського Талліна

Прага, 14 травня 2001 – Триденна міжнародна конференція десяти країн, кандидатів на вступ до НАТО, завершила свою роботу минулого вікенду у столиці Словаччини. Її підсумки і реакції міжнародної преси та політиків не є такими однозначними, що й очікувалося напередодні. Переважна більшість західних медій коментує заяву чеського президента Вацлава Гавела і досить гострі реакції Москви.

На відміну від деяких занадто оптимістичних коментарів словацької преси, німецькі газети нагадали ще в минулу суботу, як багатьох нинішніх словацьких політиків сердить те, що їх країна не стала членом НАТО ще під час першої хвилі розширення альянсу. При цьому «Франфуртер Аллґемайне Цайтунґ» додає, що словацька громадська думка здебільшого скептично розцінює можливий вступ країни до НАТО і тут відчувається вплив нейтралістських настроїв та історичні східнослов’янські симпатії словаків. Але, за коментарем «Франкфуртер Аллґемайне Цайтунґ», останнім часом уряд Мікулаша Дзюрінди здійснив низку досить інтенсивних кроків на зустріч НАТО.

Французький політолоґ Жак Рупнік переконаний, що на Празькому самміті 2002 року Словаччина, серед інших східноєвропейських країн, отримає запрошення до НАТО. Єдиною можливою перепоною для Братіслави можуть бути парламентські вибори в країні, котрі передують згаданому самміту, на цих виборах словаки мусять підтвердити своє, довіри гідне, бажання бути в Північно-Атлантичному альянсі. Жак Рупнік також вважає, що можливим гальмом для Словаччини може бути позиція екс-прем’єра Мечіяр і його Руху за демократичну Словаччину.

Міжнародна преса також звертає увагу на виступ у Братіславі Вацлава Гавела і його думки з приводу майбутнього розширення НАТО, у яких чеський президент характеризує цей процес як найзнаменніший після зруйнування берлінського муру. Наводяться також слова Гавела про те, що, ні історія, ні географічне положення не можуть заважати рішенням народів про їх майбутні шляхи. Чеське радіо наводить погляд колишнього радника президента США Збігнєва Бжезинського, котрий вважає, що на самміті у Празі має бути ухвалене рішення про запрошення до НАТО, щонайменше, трьох нових країн, які найкраще підготовлені до цього. При цьому чеські медії посилаються на положення американського президента Джорджа Буша, котрий вважає, що у розширенні НАТО жодного значення не матимуть ні історичні, ні географічні аспекти, а лише рівень готовності країн-кандидатів.

Засоби інформації світу повідомляють про досить однозначну реакцію на братіславський самміт з боку російського посольства у словацькій столиці, у заяві котрого розширення НАТО названо « великою помилкою, яка викличе неґативні зміни у військово-стратеґічних структурах і ситуації в Європі». Своєрідною відповіддю на негативні відгуки Москви можуть бути слова з братіславського виступу Вацлава Гавела, який сказав: « НАТО проголошує свою сьогоднішню ідентичність і простір, на якому може розширюватися. Цей простір, котрий називаємо Заходом, розлігся між Аляскою на західному боці і Талліном на східних теренах».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG