Доступність посилання

ТОП новини

Конференція країн-кандидатів до НАТО у Братіславі


Конференція країн-кандидатів до НАТО у Братіславі

Прага, 14 травня 2001 – Західна преса широко коментує конференцію представників дев’яти країн – кандидатів до союзу НАТО, яка відбулася наприкінці минулого тижня у столиці Словаччнини Братіславі. На нараді виступив президент Чеської республіки Гавел, який закликав керівництво НАТО не відмовлятися від розширення союзу на Схід на догоду Москві.

Газета «Уолл стріт джорнел» зупиняється саме на зауваженнях Гавела під час його виступу у Братіславі. Маючи на увазі три балтійські країни, колишні радянські республіки, Гавел заявив, що він знаходить майже абсурдним те, що така величезна і потужна країна, як Росія, може бути стурбована перспективою вступу трьох маленьких демократичних республік до регіонального угруповання, яке не є під контролем Москви. Газета наводить думку Гавела про те, що, попри значні досягнення Росії в демократизації і ринковій економіці вона і далі не може позбутися своєї історичної проблеми, тобто бажання домінувати над сусідами.

Тим часом у редакційній статті ця ж газета «Уолл стріт джорнел» запитує: Яке право має Росія оголошувати вето на вступ своїх сусідів до НАТО? Чому Захід так зважає на стурбованість людей, які здійснювали репресії над мільйонами? Відповідаючи на ці запитання, газета пише про русофілів в адміністрації президента Клінтона. Хоча слово «русофіли» газета бере в лапки, однак, підкреслює, що в оточенні Клінтона були люди, які у зовнішній політиці робили ставку на підлещування Москві. Газета пише про сотні мільйонів доларів різних форм допомоги Росії, які зникли неначе у чорній дирі. А нині, веде далі газета, кілька західноєвропейських країн, які очолює Німеччина, з байдужістю розглядають перспективу прийняття до НАТО трьох балтійських республік. Газета вважає, що президент Буш повинен проявити рішучість у цій справі і виступити на підтримку кандидатів вступу до НАТО. Нагоду для цього газета бачить у поїздці Буша до Європи наступного місяця і в його промові у Варшаві саме у справі розширення НАТО на Схід.

Британська газета «Файненшл таймс» теж присвячує редакційну статтю темі розширення НАТО на Схід, хоча в дещо іншому аспекті. На думку газети, під час самміту лідерів країн НАТО, який відбудеться наступного року у Празі, навряд чи учасники цієї наради запропонують вступ до союзу будь-яким країнам-кандидатам. Члени НАТО, як вважає газета, не готові до збільшення видатків на оборону нових членів. Польща, Угорщина і Чехія, які вступили до союзу 99-го року, не доклали належних зусиль до модернізації своїх збройних сил. А дальші кандидати із центрально- і східноєвропейських країн перебувають у значно гіршій ситуації. Газета наголошує на тому, що прийняття нових членів потягло б за собою додаткові витрати з боку країн НАТО.- Крім того «Файненшл таймс» пов’язує членство в НАТО із членством у Європейському союзі. Вступ, приміром, балтійських країн спочатку до Єврорпейського союзу міг би послужити аргументом для гарантій їхньої безпеки, для економічної і політичної солідарності. А тим часом нині, приміром, Румунія, шлях якої до ЄС ще надто далекий через її неготовність, вже тепер бажає стати членом союзу НАТО.

Газета наводить і міркування Росії у справі розширення, проте трактує їх із дещо інших позицій. Спровокована наближенням НАТО до її кордонів, Москва підриватиме європейську безпеку, пише «Файненшл таймс».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG