Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі люблять навчання – військові на кордоні з кандидатами в НАТО, хімічно-радіаційні на кордоні з Україною


В Білорусі люблять навчання – військові на кордоні з кандидатами в НАТО, хімічно-радіаційні на кордоні з Україною

Мінськ, 14 травня 2001 – Білоруський президент Аляксандр Лукашенка пообіцяв НАТО провести в вересні цього року білоруські військові навчання на кордоні з Латвією та Литвою як відповідь на натівські навчання цього ж часу в Литві. А поки що на білорусько-українській ділянці державного кордону розпочалися спеціальні навчання структур хімічної та радіаційної оборони прикордонних військ Білорусі. Як повідомив прес-центр Державного комітету прикордонних військ Білорусі, основною метою навчань, які триватимуть до 19 травня, є гарантувати екологічну безпеку на кордоні, створити безпечні умов для людей, що його перетинають і прикордонників.

Заради цього відубудеться детальне радіаційне обстеження прикордонних пунктів пропуску, що їх розташовано в чорнобильській зоні Білорусі, в Брестській та Гомельскій областях, а також місць дислокації групи річкових катерів прикордонних військ. Організатори навчань планують дізнатися, чи треба буде в майбутньому робити дезактивацію цих територій. При цьому білоруська влада обіцяє, що пункти перетину кордону з Україною працюватимуть в звичайному режимі.

Тим часом білоруський президент Аляксандр Лукашенка, перебуваючи в Прип”ятському радіоекологічному заповіднику на кордоні з Україною, заявив: “На забруднених територіях місцеві колгоспи та радгоспи успішно вирощують багато сільскогосподАрських культур. Успішним є також вирощування персиків, абрикосів та яблук”, -- зазначив Лукашенка.

За його словами, на забруднених територіях росте ліс, який після обробки успішно експортується в Німеччину. “Повірте, німці погану деревинУ купляти не будуть”, -- сказав тоді президент Білорусі. Місцеві мешканці висловили Лукашенку претензії з того приводу, що їхні землі офіційно вважаються чистими, хоча їхне здоров”я стає все гіршим. Президент відповів: “Радійте, милі мої, що чиста земля. Радійте! А здоров”я – треба займатися спортом!”

Тепер білоруські прикординники займатимуться спортом у вигляді навчань на кордоні з Україною, мабуть аби перевірити твердження свого лідера, що радіація жити в зоні не перешкоджає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG