Доступність посилання

ТОП новини

В кримському парламенті виникла нова політична ситуація


В кримському парламенті виникла нова політична ситуація

Симферополь, 15 травня 2001 - В кримському парламенті виникла нова політична ситуація. Його спікер Леонід Грач намагається розколоти парламентську опозицію і знову встановити свій контроль над Верховною Радою Криму.

Закінчити з політичними іграми, порозумнішати і зупинити політиканство деяких депутатів, - закликав членів президії Верховної Ради Криму її голова Леонід Грач. Виступаючи у понеділок на робочій нараді в місцевому парламенті, Леонід Грач заявив, що ті опозиційні йому депутати, які називають себе прихильниками президента Кучми й останні пів року голосують проти пропозицій спікера, блокуючи роботу парламенту автономії, насправді шкодять главі держави і виступають з антипрезидентських позицій.

Як і слід було очікувати, виступ президента України Леоніда Кучми 3 травня у Симферополі вплинув на політичну ситуацію на півострові, зокрема, у Верховній Раді Криму. Різка президентська критика кримського уряду та особисто Сергія Куницина – значно послабила позиції останнього і посилила вплив та активність комуніста Грача. Спікер місцевого парламенту після від’їзду президента зробив кілька серйозних публічних заяв із закидами на адресу кримського прем’єра та його політичних союзників і закликами, цитую: “конструктивно, спокійно і зважено провести наступну сесію”, кінець цитати. Крім того Леонід Грач відверто пригрозив урядовцям – другої такої розмови, яку провів на початку травня президент, не буде – далі підуть радикальні висновки.

Водночас, у Верховній Раді Криму розпочалося активне формування нової фракції – “Трудова Україна”, за якою проглядається прізвище та інтереси народного депутата України Льва Міримського. Показовими є позитивні публікації про цю фракцію в контрольованій Грачем парламентській газеті “Кримскіє ізвєстія” і посилення критики на адресу уряду автономії в газеті “Кримскоє врємя”, до якої має безпосереднє відношення згаданий народний депутат.

Судячи з інформації з парламентських джерел, прихильники Сергія Куницина втратили більшість голосів у Верховній Раді Криму, а от Леонід Грач потрохи знову повертає під своє крило частину депутатів. Але так званий “золотий голос” тепер, очевидно, матиме група “Трудова Україна”, якщо їй вдасться зареєструватися в якості фракції. Втім, в середу мають відновитися пленарні засідання 7-ї сесії Верховної Ради автономії. Їхній пребіг і покаже, чи візьмуть гору комуністи, чи протистояння триватиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG