Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН розпочала розслідування у справі українського літака, затриманого у Болгарії


Рада Безпеки ООН розпочала розслідування у справі українського літака, затриманого у Болгарії

Прага, 15 травня 2001 ― За добу до закінчення ембарго на постачання зброї Еритреї, Рада Безпеки ООН розпочала розслідування справи українського літака, який намагався нелегально перевезти автомати Калашнікова та війському амунцію до цієї африканської країни. Українська влада заявила, що не несе відповідальності за дії приватної фірми “Воларе”, власника літака, який вирішив змінити маршрут лайнера. А тимчасом український ІЛ-76 залишається в болгарському Бургасі від 24 квітня.

Опівночі в середу збігає річний термін ембарго ООН на постачання зброї Еритреї та Ефіопії, а у понеділок Рада Безпеки розпочала розслідування, чи порушив затриманий у Болгарії український літак це ембарго. Як повідомило агенство Рейтер, відповідного листа Комітет ООН у справах санкцій надіслав українським властям, Еритреї, Болгарії та ще 3 країнам.

У пояснювальному листі до Комітету посол Болгарії при ООН Стефан Тафров повідомив,що під час митної перевірки на летовищі в Бургасі болгарські власті затримали літак авіакомпанії Воларе, на борту якого знаходилася військова техніка; український екіпаж начебто не мав супровідних документів, що засвідчували б кінцеве призначення зброї. Щоправда постійний представник України при ООН Валерій Кучинський в інтерв’ю Радіо Свобода запевнив, за його даними зброя призначалася Грузії, але авіакомпанія Воларе не має дозволу на її транспортування будь-куди.

“Це приватна компанія, яка зареєстрована в Укрспецекспорті, але не мала дозволу на перевезення зброї. Чомусь знову починається кампанія звинувачень на адресу України. Український уряд до цього не мають ніякого відношення. Ми проведемо розслідування. Я хочу сказати, що цього разу винні будуть покарані найсуворішим чином. Ми покажемо, що, дійсно, якщо хтось намагається використовувати таке в приватних цілях, на це буде дуже серйозне покарання”.

За українською версією, зброя взагалі ніколи не призначалася Еритреї, її замовила Грузія, а перевезенням займалася ізраїльська фірма Unitag (Юнітеґ), про яку також згадується у листі Ради Безпеки ООН до українських властей.

Як пише щоденник Вошінгтон Пост, українська авіакомпанія наполягає, що маршрут літака до Грузі пролягав через Асмару – столицю Еритреї, а український диломат пояснює, що зупинка в Асмарі була потрібна для того, аби забрати додатковий вантаж для Грузії разом із зброєю. Далі Валерій Кучинський: “Була необхідність взяти якійсь додатковий вантаж для грузинів. За нашою інформацією, так, була нібито така мета, але ж треба це довести.”

Звісно і ця версія перевірятиметься, проте експерти Комітету ООН у справах санкцій висловлюють сумнів, що пілот летів би зайвих тисячі кілометрів в обхід маршруту.

Болгарська газета “Медіапул” цитує представника Еритреї в ООН Тагіра Бадурі, який заявив, що його країна нічого немає спільного з вантажем на українському літаку.

Аби встановити істину в ймовірному порушенні санкцій ООН, комітет з питань санкцій просить Україну, Еритрею, Болгарію, Чехію, Грузію та Ізраїль провести ретельні розслідування у цій справі, і підтвердити чи спростувати компрометуючу ці країни інформацію.

Слід зазначити, що Україна фігурує у кількох доповідях ООН про нелегальну торгівлю зброєю. Зокрема у грудні українська зброя потрапила до іншої африканської країни Буркіна Фасо, звідки її переправили до С’єрра Леоне - держави, проти якої також застосовано міжнародні санкції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG