Доступність посилання

ТОП новини

Українські вишивані ікони у Брюсселі


Українські вишивані ікони у Брюсселі

Брюссель, 16 травня 2001 - Цього тижня в центрі бельгійської столиці, в соборі Редемптористів відбулось урочисте відкриття виставки українських вишиваних ікон. Бельгійське телебачення назвало експонати виставки унікальними, а саму виставку важливою подією в культурному житті Бельгії.

Спочатку кілька слів про організатрів виставки та про те як з’явилася ідея її організувати. Ентузіастами виставки українських вишиваних ікон в Брюсселі став невеличкий гурт людей з української діаспори. Причому це українці не якогось політичного угруповання, а керівники культурно - церковних організацій Бельгії: Іван Бойко, Петро Фірман, лікар Володимир Котляр та відомий німецький меценат Михайло Маркович.

Іван Бойко для Радіо Свободода сказав наступне:

Останнім часом бельгійська преса, яка якщо пише щось про Україну, то в основному про її корумпованого президента, про мафіозні політичні клани, про імовірну причетність Кучми до вбивства журналіста Гонгадзе, про відмивання грошей в Бельгії українським парламентарем Олександром Волковим, про нелегальну торгівлю зброєю тощо... І нам українцям в Бельгії боляче, щоразу читати й слухати про Україну лише скандали. Через те ми вирішили показати бельгійцям, що Україна має великий корисний потенціал, зоркема талановитих митців культури.

Тому й з’явилася ідея, -пояснили ініціатори виставки,- зробити демонстрацію унікальних українських вишиваних ікон в Брюсселі та інших містах Бельгії. У вернісажах виставки взяло участь і українське посольство.

Історя вишивки на території України сягає ще скіфської епохи. А вишивання ікон, церковних обрусів і стихарів розпочалось після прийняття українцями християнства. Техніка вишивання ікон передавалась із покоління в покоління і збереглась навіть в наші часи. Відомим митцем у цій галуз є львівський священник Дмитро Блажийовський , якому нині перевалило вже за 9-й десяток літ. Його роботи , котрі були представлені на виставці буквально шокували бельгійських фахівців мистецтва. Зокрема - це мініатюрні ікони на яких в одному квадратному сантиметрі майстер зумів вмістити понад сорок стібків.Тому бельгійські тележурналісти, які фільмували експонати виставки використовували спеціальні збільшувальні пристрої, аби відзняти мініатюри.

Витавка українських вишиваних ікон є першою в Бельгії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG