Доступність посилання

ТОП новини

Югославськi сили й сербська полiцiя у вiвторок вiдбили албанських екстремiстiв з села Ораовiца на пiвднi Сербiї й завершують пiдготовку для повернення до буферної зони


Югославськi сили й сербська полiцiя у вiвторок вiдбили албанських екстремiстiв з села Ораовiца на пiвднi Сербiї й завершують пiдготовку для повернення до буферної зони

Бєлград, 16 травня 2001 – Чотирнадцять албанських повстанцiв загинуло а вiсiм поранено у блискавичнiй акцiї пiдроздiлiв об’єднаних сил армiї й полiцiї. 80 екстремiстiв роззброєно. Серед албанського цивiльного населення i сербських учасникiв операцiї жертв не було. Ораовiца знаходиться на пiвднi Сербiї, але не в так званiй зонi безпеки, де розташована бiльшiсть повстанцiв. Здається, в цьому випадку йшлося про авантюру ватажка пiдроздiлу, який забажав здобути славу у рiдному селi. Його бiйцi протягом вихiдних без боротьби захопили Ораовiцу, оскiльки там було лише кiлька сербських полiцейських. Вже у понедiлок заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович та спецiальний посланець генерального секретаря НАТО Пiтер Фейт закликали мiсцеве населення покинути село й попередили бойовикiв, що проти них буде застосовано силу. Акцiя завершилася без руйнування цивiльних об’єктiв.

Бєлград таким чином здобув не лише вiйськову, але i психологiчну перемогу. Сербська влада довела, що не воює проти албанського мирного населення. Щодо мiсцевих албанцiв, вони були в змозi пересвiдчитися, що бойовики воюють не за їхнi iнтереси.

Подiбна ситуацiя у Македонiї. Пiсля сформування влади нацiональної єдностi албанськi екстремiсти залишилися без полiтичної пiдтримки. Кабiнет мiнiстрiв, у складi якого є представники i помiркованих i радикальних албанцiв, поставив повстанцям ультиматум покинути до п’ятницi позицiї на пiвночi країни. У разi вiдхилення ультиматуму, збройнi сили й полiцiя розпочнуть завершальну акцiю для чистки терену. Мiжнародне спiвтовариство, а саме НАТО i ЄС, пiдтримали таку полiтику урядiв Бєлграда и Скоп’є. В цьому основна рiзниця мiж ситуацiями у Косовi та згаданих двох країнах. Косовськi албанцi були жертвою репресiй режиму Мiлошевича i їм була необхiдна допомога iноземних чинникiв. На сьогоднi у Сербiї i Македонiї немає репресiй над албанцями. Повстанцiв пiдтримують, насамперед, їхнi земляки з Косова. Все ж, вони сповiщають про намiр продовжити боротьбу. Мухамед Джемаiлi, один з їхнiй командувачiв, у середу заявив, що на пiвднi Сербiї справжня вiйна розпочнеться пiсля 24 травня, у разi якщо югославськi сили згаданого дня повернуться до так званої буферної зони. Вирiшальним днем для Македонiї буде п’ятниця. Отож, протягом цього й наступного тижня можна очiкувати ще одну хвилю iнцидентiв. А це значить й новi жертви та новi колони бiженцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG