Доступність посилання

ТОП новини

Дводенна нарада Організації економічної співпраці і розвитку в Парижі


Дводенна нарада Організації економічної співпраці і розвитку в Парижі

Прага, 16 травня 2001 - Сьогодні в Парижі відкрилася щорічна нарада представників країн Організації економічної співпраці і розвитку. У цьому дводенному форумі бepуть участь міністри фінансів, торгівлі і навколишнього середовища 30-ти країн – членів цієї організації. На порядку денному цьогорічної наради стануть передусім проблеми глобального економічного розвитку, включно з розвитком міжнародної торгівлі, конкуренції і фінансових ринків. До Організації економічної співпраці і розвитку належать передусім індустріально розвинені країни світу, які координують свої дії в боротьбі з інфляцією, заборгованістю й безробіттям, а також уніфікують фінансове, податкове й торговельне законодавство для ширшої співпраці у цих ділянках. Серед промовців цьогорічної наради – комісар у справах торгівлі Європейської комісії Паскаль Ламі, генеральний директор Світової організвції торгівлі Майкл Мур, колишній президент США Джіммі Картер та інші визначні політичні й економічні діячі.

Учасники наради обговорять зокрема п’ять пропозицій, серед яких на першому місці стоїть обмін інформацією і комунікаційними технологіями, а також інвестиції, за словами учасників наради, у людські ресурси, стимулювання підприємництва і зміцнення економічної бази країн – членів організації.

На порядку денному наради є також питання, які, на думку оглядачів, можуть викликати гостру полеміку серед учасників. Ідеться передусім про законодавство деяких країн – членів організації, що забезпечує таємницю іноземних вкладів, тобто створює умови для уникання сплати податків і відмивання грошей. Генеральний секретар Організації економічної співпраці ї розвитку Дональд Джонстон заявив про намір поставити на обговорення цю справу під час нинішньої наради, тобто конкретно назвати країни, які своїм законодавством створюють податкові привілеї для іноземних вкладників. Минулого року керівники організації склали список із 35-ти країн світу, які надають іноземцям податкові привілеї, заохочуючи багатих підприємців до приховування податків у своїх країнах. До цього числа залічують і Сполучені Штати. Свого часу президент Клінтон підтримав ідею обмежити офшорні операції для приховування податків, однак, нинішні заходи президента Буша, які передбачають серйозні скорочення податків у США, явно ідуть урозріз із зусиллями інших членів Організації економічної співпраці і розвитку. Міністр фінансів США О’Нейл заявив у зв’язку з цим, що плановані членами організації заходи надто широкі і не збігаються з економічними пріоритетами адміністації президента Буша. За словами О’Нейла, країни Організації економічної співпраці і розвитку не можуть дуктувати Сполученим Штатам або іншим країнам – як формувати свою податкову політику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG