Доступність посилання

ТОП новини

Девятий економічний форум ОБСЄ в Празі


Девятий економічний форум ОБСЄ в Празі

Прага, 16 травня 2001 – Минулого вівторка в Празі розпочав роботу дев’ятий економічний форум Організації з безпеки і співпраці у Європі. Нині в ОБСЄ головує Румунія і тому не дивно, що нинішнє зібрання у чеській столиці обговорює економічні проблеми молодих ринкових систем в країнах Центральної та Східної Європи, а також нові торгово-економічні перспективи і шляхи пов’язані з Кавказом і Центральною Азією.

Нинішній економічний форум ОБСЄ у Празі один з найбільш представницьких. На ньому присутні делегати від 55 країн Європи і Центральної Азії. Під час чотириденних дебатів тут обговорюватимуться проблеми урядових економічних реформ у Центральній і Східній Європі а також у країнах центрально-азійського регіону, йдеться тут також про підвищення безпеки і економічної стабільності у світі.

Міністра закордонних справ Румунії Мірча Джоан, котрий є нині головою ОБСЄ, відзначив під час відкриття празького форуму минулого вівторка, що основною темою обговорення стане відкритість і якість управління новими економіками, яким, на думку голови ОБСЄ, найбільше заважає сьогодні корупція. Мірча Джоан підкреслив, що однією з найгостріших економічних проблем у Європі і Центральній Азії є відстані між багатими і бідними країнам, що загрожує безпеці у регіоні. Серед головних питань дев’ятого економічного форуму ОБСЄ у Празі визначено проблеми політичної корупції, релігійного екстремізму, транспортування наркотиків, етнічного розмежування. Учасники його обговорюють також проблеми відновлення стабільності та відбудови на Балканах і співпраці Європи з колишніми радянськими республіками Середньої Азії.

Голова парламентської ассамблеї ОБСЄ, інший румунський політик, Адріан Северин, підкреслив у вівторок в чеській столиці, що пакт стабільності на Балканах має поширитись і на регіони Кавказу-Закавказзя та на Центральну Азію, «ці найбідніші народи є загрозою для глобальної безпеки»- підкреслив Северин і також відзначив що ведуться переговори з приводу реалізації ініціативи ОБСЄ щодо скликання «Трансазійського парламентського форуму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG